• tisdag 02 september 2014
Fönstret stängt - fyra öppna spel Calles spelblogg Calles spelblogg
Vädersponsor:

Bättre prognoser för SMHI med ny väderdator

LINKÖPING

Det nya datorsystemet, som är döpt till Blixt, tar nya mer avancerade metoder i bruk för att beräkna prognoser för väder och hav. Den ökade träffsäkerheten möjliggörs av att man väger samman observationer från olika tidpunkter i mer ex-akta nulägesbeskrivningar.

Pionjärer

-- Datorsystemet ger förutsättningar för säkrare prog-noser, framför allt av lågtrycksutveckling upp till två dygn framåt, säger Lars Häggmark, meteorolog vid SMHI.

Mer avancerade beräkningar kräver mer av datorerna:

-- Väderdatorn är specialdesignad för sitt ändamål. Att utnyttja kluster har kommit på bred front då det ger kraftfull och effektiv datorkapacitet till ett lågt pris. Vi är redan pionjärer inom utveckling och användning av sammankopplade processer i ett så kallat kluster för prognosberäkningar och tar genom detta nya system ett stort kliv framåt internationellt sett, säger Torgny Faxén, projektledare vid NSC.

Datorsystemet har designats av NSC i samarbete med SMHI. Väderdatorn är en del i samarbetet mellan NSC och SMHI som även omfattar beräkningar inom forskning och utveckling, till exempel klimatberäkningar, såväl som drift av dessa system.

Linköpingsföretag

Blixt levereras och installeras av Advanced Computer Technology AB, ACT, i Linköping. Blixt installeras inledningsvis för uttestning på NSC för att senare under våren tas i drift på SMHI. Kostnaden för SMHI är beräknad till två miljoner kronor.

Varje dygn görs fyra prog-nosberäkningar för vädret och två för haven. Den nya väderdatorn är sex gånger snabbare jämfört med tidigare dator.

 
  • 24Corren
  • TT Play

Regnbågsveckan 2014 är invigd

Räddade sin husse undan lågorna

  • Mest läst just nu
  • Senaste nytt

EKONOMI

Ekonomi