Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraOnsdag 16 april, Namnsdag: Patrik, Patricia
20131218 :
Gripen test platform NG with new drop tanks.
The new drop-tanks are here seen in a combination with IRIS-T, Meteor and Paveway.
Foto: Stefan Kalm / Handout / kod 10500
**OBLIGATORISK BYLINE: Stefan Kalm / **
**Endast för redaktionell användning. Bilden kommer från en extern källa och distribueras i sin ursprungliga form som en service till våra abonnenter**
Foto: Stefan Kalm
Laddar...

Brasilien köper Jas-plan

Brasilien köper Saabs stridsflygplan Jas Gripen. Miljardaffären bekräftades på onsdagen.
-Vi välkomnar mer än gärna Brasilien in i familjen av Gripenanvändare, säger försvarsminister Karin Enström till TT.

Enström betonar att avtalet ännu inte är helt klart. Hon vill därför inte säga hur mycket affären är värd, hur stora motköp det kan bli frågan om och hur snabbt de första planen kan levereras.

Tidningen Istoé Independente uppger däremot, med hänvisning till militära och diplomatiska källor, att det handlar inledningsvis om ett köp av tolv plan. Något ordervärde har inte framkommit, men när Schweiz i höstas sade ja till ett köp var priset motsvarande cirka en miljard kronor per plan. Den affären är dock inte slutgiltigt klar.

Gäller "Super-Jas"

Onsdagens nyhet, först återgiven i tidningen Folha de São Paulos nätupplaga, beskrivs i Brasilien som överraskande då det amerikanska planet Boeings F/A-18 sågs som favorit.

Men ända sedan augusti, när det blev känt via visselblåsaren Edward Snowden att USA har spionerat på bland annat Brasiliens regering, har brasilianska försvarsministeriet ökat tempot i sina förhandlingar med Sverige, skriver brasilianska medier. Svenska löften om omfattande tekniköverföring till lokala partners sägs ha varit ett av skälen till att man valde Gripen.

-Det har varit en viktig fråga och det är också därför som vi har talat mycket om ett strategiskt partnerskap, säger Karin Enström.

Saabs vice vd, Lennart Sindahl, är mycket nöjd med affären, som gäller den nya generationen plan, Gripen E ("Super-Jas").

-Vi är väldigt glada, stolta och hedrade, säger Sindahl.

Löfven gratulerar

Han säger att företaget lämnat en offert på 36 plan, men hur många affären slutligen handlar om kan han inte säga säkert.

-Det återstår att bekräfta om det är 36 plan. Jag skulle tro att inom de närmaste två dygnen får vi en hel del detaljer kring det här.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven gratulerar Saab, Sverige och Brasilien till affären. Han hoppas att den kan leda till ännu fler handelsutbyten länderna emellan.

-Det här visar också att Sverige som industriland inte är på väg bort, som bland andra Fredrik Reinfeldt har sagt, säger Löfven.

Alla var inte lika nöjda.

-Det är upprörande att fattiga människor i Brasilien ska betala för Sveriges vapenindustri. En femtedel av befolkningen lever under fattigdomsgränsen, säger Anna Ek, ordförande i Svenska Freds.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

"Köparens marknad" på fritidshus

Ekonomi Det är högsäsong nu för fritidshus i hela landet. Det senaste året har priserna på fritidshus stigit i måttlig takt men sett på fem års sikt har priserna i snitt stigit med 15 procent.

Kinas tillväxt bromsar in

Ekonomi Tillväxten i Kinas ekonomi bromsade in något under första kvartalet. BNP steg med 7,4 procent på årsbasis, jämfört med 7,7 procent kvartalet innan. Det är mer än de 7,3 procent som marknaden förutspått.(TT)

Oskarshamns flygplats läggs ned

Ekonomi Allt tyder på att Oskarshamns flygplats läggs ned redan 31 maj. Därmed blir det ingen ytterligare utredning som minoriteten i kommunfullmäktige önskat, skriver Barometern-OT.(TT)

Inga uppgifter från Tele2 till polis

Ekonomi I måndags slutade teleoperatören Tele2 att lämna ut uppgifter om sina kunders trafik till polisen. Enligt bolaget är det en konsekvens av EU-domstolens ogiltigförklarande av datalagringsdirektivet.(TT)

Enklare pensionsregler i EU

Ekonomi Det blir lättare för EU-medborgare som jobbar i ett annat medlemsland att behålla sina pensionsrättigheter över gränserna. Europaparlamentet har antagit nya regler som undanröjer flera krav.(TT)

Relativ topplön för Martin-Löf

Ekonomi SSAB:s Sverker Martin-Löf tjänar i särklass mest av ordförandena för börsens storbolag mätt i förhållande till bolagets börsvärde, skriver DI. Sämst betald, med det jämförelsesättet, är H & M:s Stefan Persson.(TT)

Aktiespararna säger ja till VW-bud

Ekonomi Aktiespararna kommer att rekommendera sina medlemmar att acceptera Volkswagens bud på Scania. Budet är 200 kronor per aktie. Enligt Aktiespararnas vd Carl Rosén är ett ja det minst dåliga av två alternativ.(TT)

Lägre vinst för Intel

Ekonomi Den amerikanska processortillverkaren Intels nettovinst sjönk till 1,95 miljarder dollar för årets första kvartal men överträffade ändå Wall Streets förväntningar. Omsättningen var lite bättre än första kvartalet 2013.(TT)
Tipsa affarsliv.com

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6667479,12