Enström betonar att avtalet ännu inte är helt klart. Hon vill därför inte säga hur mycket affären är värd, hur stora motköp det kan bli frågan om och hur snabbt de första planen kan levereras.

Tidningen Istoé Independente uppger däremot, med hänvisning till militära och diplomatiska källor, att det handlar inledningsvis om ett köp av tolv plan. Något ordervärde har inte framkommit, men när Schweiz i höstas sade ja till ett köp var priset motsvarande cirka en miljard kronor per plan. Den affären är dock inte slutgiltigt klar.

Gäller "Super-Jas"

Artikelbild

Onsdagens nyhet, först återgiven i tidningen Folha de São Paulos nätupplaga, beskrivs i Brasilien som överraskande då det amerikanska planet Boeings F/A-18 sågs som favorit.

Men ända sedan augusti, när det blev känt via visselblåsaren Edward Snowden att USA har spionerat på bland annat Brasiliens regering, har brasilianska försvarsministeriet ökat tempot i sina förhandlingar med Sverige, skriver brasilianska medier. Svenska löften om omfattande tekniköverföring till lokala partners sägs ha varit ett av skälen till att man valde Gripen.

Saabs vice vd, Lennart Sindahl, är mycket nöjd med affären, som gäller den nya generationen plan, Gripen E ("Super-Jas").

Löfven gratulerar

Artikelbild

Han säger att företaget lämnat en offert på 36 plan, men hur många affären slutligen handlar om kan han inte säga säkert.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven gratulerar Saab, Sverige och Brasilien till affären. Han hoppas att den kan leda till ännu fler handelsutbyten länderna emellan.

Artikelbild

Alla var inte lika nöjda.