Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraTorsdag 24 april, Namnsdag: Vega
20131218 :
Gripen test platform NG with new drop tanks.
The new drop-tanks are here seen in a combination with IRIS-T, Meteor and Paveway.
Foto: Stefan Kalm / Handout / kod 10500
**OBLIGATORISK BYLINE: Stefan Kalm / **
**Endast för redaktionell användning. Bilden kommer från en extern källa och distribueras i sin ursprungliga form som en service till våra abonnenter**
Foto: Stefan Kalm
Laddar...

Brasilien köper Jas-plan

Brasilien köper Saabs stridsflygplan Jas Gripen. Miljardaffären bekräftades på onsdagen.
-Vi välkomnar mer än gärna Brasilien in i familjen av Gripenanvändare, säger försvarsminister Karin Enström till TT.

Enström betonar att avtalet ännu inte är helt klart. Hon vill därför inte säga hur mycket affären är värd, hur stora motköp det kan bli frågan om och hur snabbt de första planen kan levereras.

Tidningen Istoé Independente uppger däremot, med hänvisning till militära och diplomatiska källor, att det handlar inledningsvis om ett köp av tolv plan. Något ordervärde har inte framkommit, men när Schweiz i höstas sade ja till ett köp var priset motsvarande cirka en miljard kronor per plan. Den affären är dock inte slutgiltigt klar.

Gäller "Super-Jas"

Onsdagens nyhet, först återgiven i tidningen Folha de São Paulos nätupplaga, beskrivs i Brasilien som överraskande då det amerikanska planet Boeings F/A-18 sågs som favorit.

Men ända sedan augusti, när det blev känt via visselblåsaren Edward Snowden att USA har spionerat på bland annat Brasiliens regering, har brasilianska försvarsministeriet ökat tempot i sina förhandlingar med Sverige, skriver brasilianska medier. Svenska löften om omfattande tekniköverföring till lokala partners sägs ha varit ett av skälen till att man valde Gripen.

-Det har varit en viktig fråga och det är också därför som vi har talat mycket om ett strategiskt partnerskap, säger Karin Enström.

Saabs vice vd, Lennart Sindahl, är mycket nöjd med affären, som gäller den nya generationen plan, Gripen E ("Super-Jas").

-Vi är väldigt glada, stolta och hedrade, säger Sindahl.

Löfven gratulerar

Han säger att företaget lämnat en offert på 36 plan, men hur många affären slutligen handlar om kan han inte säga säkert.

-Det återstår att bekräfta om det är 36 plan. Jag skulle tro att inom de närmaste två dygnen får vi en hel del detaljer kring det här.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven gratulerar Saab, Sverige och Brasilien till affären. Han hoppas att den kan leda till ännu fler handelsutbyten länderna emellan.

-Det här visar också att Sverige som industriland inte är på väg bort, som bland andra Fredrik Reinfeldt har sagt, säger Löfven.

Alla var inte lika nöjda.

-Det är upprörande att fattiga människor i Brasilien ska betala för Sveriges vapenindustri. En femtedel av befolkningen lever under fattigdomsgränsen, säger Anna Ek, ordförande i Svenska Freds.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Små rörelser på Tokyobörsen

Ekonomi Tokyobörsen föll marginellt i tidig handel på torsdagen. Såväl Nikkei-225-index som det bredare Topixindexet sjönk 0,2 procent. Seoulbörsen Kospiindex gick åt andra hållet och ökade 0,1 procent.(TT)

Konsumentverket granskar telebolag

Ekonomi Äldre människor fick telefonabonnemang de inte ville ha. För en del slogs trygghetslarmen ut när de fick en ny teleoperatör. Nu granskar Konsumentverket bolaget Sveanor och dess teleoperatör Telekraft, skriver NWT.(TT)

Moody's sänker Kubas kreditbetyg

Ekonomi Kreditvärderingsföretaget Moody's sänkte på onsdagen Kubas kreditbetyg med ett snäpp, till Caa2 från Caa1. Bakom ligger oro för ökande bränslekostnader. Landet är nu beroende av billig oljeimport från Venezuela.(TT)

Tungt för skogsfastigheter

Ekonomi Priset på svenska skogsfastigheter föll genomsnittligt med 2,9 procent 2013. Minskad efterfrågan på timmer och papper och ett virkesöverskott efter svåra stormar 2012 och 2013 förklarar nedgången, skriver Dagens Industri.(TT)

LIVE: Intensiv dag på börsen

Ekonomi Kolla dagens direktrapportering kring den ekonomiska nyhetsutvecklingen.

Vinsten rusar för Facebook

Ekonomi Facebooks vinst nästan tredubblades under det första kvartalet, och annonsintäkterna ökade kraftigt.-Det här kvartalet har varit i hästväg och man har verkligen lyckats, säger Claes Hemberg, sparekonom på nätbanken Avanza.

Iphone-sug gav lyft för Apple

Ekonomi Apple ökade sin försäljning med 4,6 procent till 45,6 miljarder dollar under det andra kvartalet. Det var bättre än marknaden räknat med. Sug efter Iphone låg bakom lyftet. Bolaget ökar sitt gigantiska återköpsprogram.(TT)

Nedåt på USA-börserna

Ekonomi Det blev en svag handelsdag för IT- och telekomaktier medan starka rapporter från Boeing, Dow Chemical och Delta Airlines höll Dow Jones runt noll. Dow Jones föll 0,1 procent och Nasdaq sjönk 0,8 procent.(TT)
Tipsa affarsliv.com

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6667479,12