Både börsnoterade företag och småföretag dras med samma problem. Ibland behövs det korta krediter och tidigare gick detta att lösa utan säkerhet. Numera är det tvärstopp.

De börsnoterade ordnar det genom att vända sig till aktieägarna för att be om mer pengar.

Småföretagarna i Östergötland ringer sin representant i Företagarnas styrelse och frågar vad de ska göra.

- Bara i går hade jag tre samtal där bankerna hade backat från sina lånelöften. En hade redan börjat bygga när banken backade från sitt lånelöfte, berättar Håkan Larsson som är ordförande i föreningen i Östergötland.

När bankerna backar handlar det om att de vill låna ut mindre pengar och till en högre ränta och med större säkerheter.

- Det här är tragiskt, jag hoppas att bankerna går med i den här bankakuten så att de får ordning på det här, säger Håkan Larsson.

Enligt honom gäller samma mönster för alla banker.

I bolagsverkets register över konkurser hittar Corren ett färskt exempel. Förra tisdagen begärdes Kahrlegruppen i Norrköping i konkurs. Företaget har sålt och servat motorcyklar.

Ägaren Peter Kahrle från Linghem ville sälja hela företaget och hade köpare på gång. Och trots att de tilltänkta köparna hade företagslån från ALMI och satsade egna pengar plus sina egna hus så ville inte banken låna ut pengar.

- Min bankkontakt förklarade att om det hade varit för ett år sen hade företaget varit sålt för länge sen, berättar Peter Kahrle.

Kahrlegruppen med åtta anställda försattes istället i konkurs på egen begäran och i den konkursen förlorade banken ett par miljoner, dessutom drabbas hyresvärd och leverantörer.

Men när det är sagt konstaterar Peter Kahrle att allt inte handlar om möjligheten att låna pengar. I efterhand ser han att företaget fick växtvärk. Han startade 2005 och har vuxit varje år och lokalen var lite väl stor och dyr och han var ensam ägare.

- Egentligen ska man inte lägga skulden på banken, problemet är att jag expanderade för fort. All vinst investerades, jag hade ingen buffert inför vintern. Tidigare har jag gått till banken varje vinter för att klara lågsäsongen och det har gått bra, men nu var det kört, berättar Peter Kahrle.

Men om banken ställt upp med lån så hade affären gått igenom. Nu får de tilltänkta köparna istället förhandla med konkursförvaltare Bengt Ivarsson i Linköping. Han är den som utsetts att handlägga konkursen.