Närmare hundra personer åt frukost på uteserveringen vid Hospitalstorget i Linköping, samtidigt som Gabriel Brandes och Daniel Nilsson spelade gitarr och sjöng.

Därefter hölls det tal, applåderades och klipptes av band innan besökarna välkomnades in i Linköpings nya Handelns hus på Nygatan.

– Det är nu arbetet börjar. Det här är inget statiskt över huvud taget. Här ska det inte stå still, sa Rosie Hall från Linköping handel.

Artikelbild

| Handelns hus. Är en mötesplats för alla som jobbar inom handeln.

Handelns hus ska dels hjälpa nystartade företag att komma igång, dels vara en mötesplats för alla som jobbar inom handeln. Tanken är att mellan sex och tio mer eller mindre nystartade företag alltid ska finnas i huset. När de väl har blivit varma i kläderna byts de så småningom ut mot andra företag som behöver platserna bättre.

Det första företaget förväntas vara på plats i oktober, intresset beskrivs som stort. Utbildningar, föreläsningar och frukostmöten är exempel på andra aktiviteter i huset.

Även kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M) talade under invigningen.

– Det är en ny satsning, det finns ingen annanstans i Sverige. Det är så det ska vara i Linköping, det är här vi förverkligar idéerna först, sa han.

Artikelbild

| Rosie Hall, Linköpings handel, och Paul Lindvall, Linköpings kommun hjälptes åt att inviga den nya mikrogallerian.

Bakom Handelns hus står Linköping handel, Linköpings kommun och det kommunala bolaget Nulink. Kommunens årliga kostnad i projektet är ungefär en halv miljon kronor.