Under det pågående eurogruppsmötet spekulerar spanska medier om hur regeringen kommer att agera. Premiärminister Mariano Rajoy har inte lämnat besked om han ska framträda när mötet är över. Hans nästa kända programpunkt är att närvara vid söndagens EM-match mellan Spanien och Italien i Polen. Tidningen El País konstaterar att det vore underligt om han gav sin första kommentar om ett historiskt nödlån i samband med en fotbollsmatch.

Eurozonens finansministrar kommer att kräva reformer inom Spaniens finanssektor i utbyte mot ett stödpaket för landets banker, uppger en högt uppsatt men icke namngiven EU-källa till AFP.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sa så här i Ekots lördagsintervju:

Enligt Reinfeldt har spanska politiker haft en återkommande tendens att hävda att det inte finns några problem.

Han är inte övertygad om att en bankunion med gemensam insättningsgaranti är lösningen i den akuta krisen.

Robert Bergqvist, chefekonom vid SEB, tror inte att ett lån kommer att gå till den spanska staten som Tyskland hoppas.

Spaniens svaga banker behöver minst 40 miljarder euro i nytt kapital, sade Internationella valutafonden, IMF, sent på fredagskvällen. Enligt Reuters ska en hjälpinsats till de spanska bankerna diskuteras inom eurogruppen i dag.

Siffran har satts utifrån stresstester av bankerna, men en IMF-tjänsteman sade att bankerna troligen behöver mer som en buffert för att klara omstruktureringar och låneförluster.