Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraOnsdag 23 april, Namnsdag: Georg, Göran

Spanien begär nödlån

Spanien ansöker om nödlån på upp till 100 miljarder euro för att stärka landets banksektor, uppger spanska tidningen El Pais.

Under det pågående eurogruppsmötet spekulerar spanska medier om hur regeringen kommer att agera. Premiärminister Mariano Rajoy har inte lämnat besked om han ska framträda när mötet är över. Hans nästa kända programpunkt är att närvara vid söndagens EM-match mellan Spanien och Italien i Polen. Tidningen El País konstaterar att det vore underligt om han gav sin första kommentar om ett historiskt nödlån i samband med en fotbollsmatch.

Eurozonens finansministrar kommer att kräva reformer inom Spaniens finanssektor i utbyte mot ett stödpaket för landets banker, uppger en högt uppsatt men icke namngiven EU-källa till AFP.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sa så här i Ekots lördagsintervju:

-I realiteten talar vi om en av de största finansiella räddningsaktionerna som världen har sett.

Enligt Reinfeldt har spanska politiker haft en återkommande tendens att hävda att det inte finns några problem.

-De (Spanien) har haft en typ av tillgångsbubbla som har brustit med förgreningar in i det finansiella systemet.

Han är inte övertygad om att en bankunion med gemensam insättningsgaranti är lösningen i den akuta krisen.

-Jag skulle inte vilja ha det för Europa i det här läget därför att det liknar mycket förslaget om euroobligationer, det vill säga helt plötsligt ska man börja betrakta skulder som gemensamma fast de har byggts upp på högst olika sätt. Och det i länder där man fortfarande inte har gjort tillräckligt för att förstärka konkurrensförmågan och ha ordning i sina offentliga finanser. De som har skött sig får betala mer, de som har misskött sig slipper en del av kostnaderna för sin egen inaktivitet.

Robert Bergqvist, chefekonom vid SEB, tror inte att ett lån kommer att gå till den spanska staten som Tyskland hoppas.

-I Grekland, Portugal och Irland hade staten problem och behövde hjälp. I Spanien är problemen koncentrerade till banksektorn.
-Om man öronmärker ett lån för bankvärlden kommer omvärlden inte att ställa lika höga krav. Jag tror inte att lånet blir förknippat med nya åtstramningar. Därmed så hamnar inte Spanien under samma ekonomiska och politiska förmyndarskap som de andra låneländerna, säger Robert Bergqvist.

Spaniens svaga banker behöver minst 40 miljarder euro i nytt kapital, sade Internationella valutafonden, IMF, sent på fredagskvällen. Enligt Reuters ska en hjälpinsats till de spanska bankerna diskuteras inom eurogruppen i dag.

Siffran har satts utifrån stresstester av bankerna, men en IMF-tjänsteman sade att bankerna troligen behöver mer som en buffert för att klara omstruktureringar och låneförluster.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

LIVE: Intensiv dag på börsen

Ekonomi Kolla dagens direktrapportering kring den ekonomiska nyhetsutvecklingen.

TV4 fimpar lokala nyhetssändningar

Ekonomi Medarbetarnas vädjan var förgäves. I kväll tog TV4-gruppen det formella beslutet att lägga ner de lokala nyhetssändningarna.-Det innebär att MBL-förhandlingar vidtar, säger kanalens pressansvarige Magnus Törnblom till TT.

Vd för skamfilad skogsjätte avgår

Ekonomi Skandalomsusade Stora Ensos vd Jouko Karvinen avgår. Det meddelade han på onsdagen i samband med bolagets kvartalsrapport.Men såväl Karvinen som styrelsen fick ansvarsfrihet vid bolagsstämman.

AP-fonden säger ja till Scania-bud

Ekonomi Andra AP-fonden har beslutat att acceptera budet från Volkswagen på 200 kronor per Scaniaaktie, skriver fonden i ett pressmeddelande.

Ericsson tyngde Stockholmsbörsen

Ekonomi Ett kraftigt fall i Ericsson bidrog till att pressa ner Stockholmsbörsen på onsdagen. OMXS-index sjönk med 0,9 procent till 437,9. Men Astra Zeneca och Telia Sonera gick mot strömmen.

Tuff färd väntar för Telia

Ekonomi Telia redovisade lägre vinst än väntat för första kvartalet 2014. Även omsättningen var lägre än vad analytiker förväntat sig.Rapporten har dock haft positiv effekt på aktiekursen som stigit under eftermiddagen.

Sydsvenskan vill köpa HD

Ekonomi Sydsvenskan planerar att köpa Helsingborgs Dagblad. Planen är ett gemensamt bolag där fyra olika dagstidningar i västra Skåne ingår. Olyckligt, anser medieforskaren Jesper Strömbäck.

Boeing sålde fler plan

Ekonomi Nettovinsten föll för flygplanstillverkaren Boeing första kvartalet i år, till 1:28 dollar per aktie jämfört med 1:44 dollar för ett år sedan. Men företaget levererade fler flygplan och omsättningen steg.(TT)
Tipsa affarsliv.com

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6055600,12