Spanien begär nödlån

Washington Spanien ansöker om nödlån på upp till 100 miljarder euro för att stärka landets banksektor, uppger spanska tidningen El Pais.

Under det pågående eurogruppsmötet spekulerar spanska medier om hur regeringen kommer att agera. Premiärminister Mariano Rajoy har inte lämnat besked om han ska framträda när mötet är över. Hans nästa kända programpunkt är att närvara vid söndagens EM-match mellan Spanien och Italien i Polen. Tidningen El País konstaterar att det vore underligt om han gav sin första kommentar om ett historiskt nödlån i samband med en fotbollsmatch.

Eurozonens finansministrar kommer att kräva reformer inom Spaniens finanssektor i utbyte mot ett stödpaket för landets banker, uppger en högt uppsatt men icke namngiven EU-källa till AFP.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sa så här i Ekots lördagsintervju:

-I realiteten talar vi om en av de största finansiella räddningsaktionerna som världen har sett.

Enligt Reinfeldt har spanska politiker haft en återkommande tendens att hävda att det inte finns några problem.

-De (Spanien) har haft en typ av tillgångsbubbla som har brustit med förgreningar in i det finansiella systemet.

Han är inte övertygad om att en bankunion med gemensam insättningsgaranti är lösningen i den akuta krisen.

-Jag skulle inte vilja ha det för Europa i det här läget därför att det liknar mycket förslaget om euroobligationer, det vill säga helt plötsligt ska man börja betrakta skulder som gemensamma fast de har byggts upp på högst olika sätt. Och det i länder där man fortfarande inte har gjort tillräckligt för att förstärka konkurrensförmågan och ha ordning i sina offentliga finanser. De som har skött sig får betala mer, de som har misskött sig slipper en del av kostnaderna för sin egen inaktivitet.

Robert Bergqvist, chefekonom vid SEB, tror inte att ett lån kommer att gå till den spanska staten som Tyskland hoppas.

-I Grekland, Portugal och Irland hade staten problem och behövde hjälp. I Spanien är problemen koncentrerade till banksektorn.
-Om man öronmärker ett lån för bankvärlden kommer omvärlden inte att ställa lika höga krav. Jag tror inte att lånet blir förknippat med nya åtstramningar. Därmed så hamnar inte Spanien under samma ekonomiska och politiska förmyndarskap som de andra låneländerna, säger Robert Bergqvist.

Spaniens svaga banker behöver minst 40 miljarder euro i nytt kapital, sade Internationella valutafonden, IMF, sent på fredagskvällen. Enligt Reuters ska en hjälpinsats till de spanska bankerna diskuteras inom eurogruppen i dag.

Siffran har satts utifrån stresstester av bankerna, men en IMF-tjänsteman sade att bankerna troligen behöver mer som en buffert för att klara omstruktureringar och låneförluster.

 
 

Senaste nytt från Affärsliv.com