Johanna Lind föddes i Åtvidaberg och har fått med sig en trygghet hemifrån som har följt henne genom livet.

– Jag är en riktigt familjetjej. Det var härligt att växa upp i Åtvidaberg och det har satt grunden till en trygghet som har haft en betydande roll för mig som vuxen.

Trots ekonomistudierna var det veterinäryrket som lockade.

Artikelbild

| På röda mattan. "Anders och jag är jättelika, som tvillingar. Vi är lika galna och har så fruktansvärt roligt tillsammans", säger Johanna Lind om sambon Anders Bagge.

– Redan då älskade jag allt med djur. Jag fick vara med på operationer på Valla djurklinik.

Men att ständigt konfronteras med ägare som skaffat sig hundar utan att egentligen kunna ta hand om dem, fick Johanna att lägga veterinärdrömmarna på hyllan.

– Det gjorde ont att släppa hem hundarna till ägare som hade skaffat hund under fel förutsättning. Det blev till att skaffa sig egna hundar i stället.

Behovet att ta hand om andra, att skapa välbefinnande för andra människor, fanns dock kvar. Johanna besökte ofta Ellens salong i Linköping dit hennes mamma gick och kände snart att det var detta som hon skulle syssla med.

Artikelbild

| Då. 1993 blev Johanna Lind från Åtvidaberg Fröken Sverige. Tvåa kom en viss Victoria Silvstedt och trea Anna Hofvenstam.

– Alla mådde så bra efter behandlingarna. Ellen på salongen fick mig verkligen att förstå att detta var rätt för mig.

Johanna bestämde sig för att börja den ett och ett halvt år långa hudterapeututbildningen i Stockholm på Beauty Therapy School (BTS). Hon läste även en internationell inriktning i sex månader, vilket öppnade upp möjligheter att arbeta utomlands.

Artikelbild

| Hundliv. I dag har Johanna Lind och sambon Anders Bagge tre hundar. I december blir de fyra när lilla Sonja flyttar in i huset på Ekerö.

– Utbildningen var gedigen. Vi fick läsa kemi, mikrobiologi och dermatologi bland annat.

Efter studierna flyttade Johanna tillbaka till Linköping igen – för att bli handplockad till en viss tävling. 1991 kom första förfrågan om att vara med i Fröken Sverige.

Artikelbild

| Östergötland. Johanna Lind är tacksam över vad Östergötland och Åtvidaberg har givit henne. I butiken i Stockholm jobbar hon tillsammans med östgöten Christina Olsson från Mjölby.

– Jag sa nej! Jag kunde verkligen inte förknippa mig med Fröken Sverige.

Men arrangörerna gav sig inte. Nästa år kom ytterligare en förfrågan. Denna gång tackade Johanna ja efter att ha blivit övertalad av en vän.

– Jag tänkte bara att det var ”en kul grej”. Men ... sen blev det vad det blev.

Minst sagt! Först blev Johanna utsedd till Fröken Linköping. Därefter blev hon utsedd till Fröken Östergötland. Och till slut, efter kampen mellan landskapsfröknarna, vann 21-åringen titeln Fröken Sverige 1993.

– Allt förändrades över en natt. Det var skönt att alla i Åtvidaberg var så genuint glada och stöttande.

Därefter rullade hennes karriär på. Hon kom på tolfte plats i Miss Universum – en speciell upplevelse.

– Först kom klänningen, sedan kom människan. Jag kunde verkligen inte identifiera mig med många av de andra. Men jag blev i alla fall utsedd till tävlingens trevligaste, vilket kändes väldigt bra.

Och visst är Johanna trevlig. Och arbetsam. Under sin karriär har hon gjort ambassadör- och PR-uppdrag, föreläst om vikten av att vara rökfri, arbetat på kafé Norrköping och TV-Öst. Under två år arbetade hon i New York på den svenskamerikanska Handelskammaren.

– Min arbetsuppgift var att få ut svenska produkter på den amerikanska marknaden. Det är sådant jag gillar – att bygga – att ha något att förvalta. Det måste vara utmanande, något att bita i. Om det blir för monotont blir det tråkigt.

Längtan hem kom dock att bli för stor så efter två år packade hon väskorna. Väl hemma blev Johanna headhuntad av Dermarone som säljansvarig för bland annat Decléor-produkter, där hon blev kvar i tolv år.

– En fantastisk resa som dock gjorde att jag jobbade alldeles för mycket.

Tillsammans med sin dåvarande man flyttade hon ner till Österlen.

– Det var i samband med att vår son Daniel skulle börja ettan. Jag ville inte att han skulle börja skolan i Stockholm utan ha det mer som jag hade det, mer åt landet. "Schlätt som schlätt", tänkte jag, säger Johanna med ett skratt.

Efter Österlentiden började hon jobba för Scandinavian Cosmetics. Denna gång i butikerna. Johanna fick då uppleva det som hon kallar transformationen i hudbranschen.

– Nya aktörer, nya produkter, många dagssländor. Det blev som en djungel. Jag såg att det fanns ett behov av kunskap och äkta kvalitet. Men för att jag skulle komma tillbaka till spa, salonger och klinikbranschen, var det viktigt för mig att jag kunde toppa det som fanns på marknaden.

Till slut fick Johanna möjligheten att etablera märket Natura Bisse på den skandinaviska marknaden, och där är hon i dag: distributör, hudterapeut, entreprenör och PR-kvinna.

– Hudvårdsserien går åt det mer högteknologiska hållet – detta är verkligen det tunga artilleriet.

Förutom jobbet är det familj och djur som gäller. Hon bor tillsammans med musikproducenten och "Idol"-juryns ordförande Anders Bagge. Tillsammans har de tre hundar och en fjärde är att vänta i december.

– Anders och jag är jättelika, som tvillingar. Fast jag är mer ordningsam. Vi är lika galna och har så fruktansvärt roligt tillsammans. Dessutom har han lärt mig att jag kanske jobbar för mycket. Så nu tar jag helg när det är helg. Jag älskar att jobba, men familjen är alltid nummer ett! Johanna har lärt sig att lyssna på sin inre röst.

– Ibland kan det finnas yttre påfrestningar som gör att man inte hör sitt inre, vilket gör det ännu viktigare att lyssna. Och så måste man våga – våga hoppa. Annars kanske det går så långt att man till slut inte orkar hoppa.

Hur känner hon då inför sin 46-årsdag?

– Jag tänker: ”Vad innebär det här?” Egentligen är det sjukt onödigt. Jag känner mig som 25 plus moms och lite frakt på det.