Det är lätt att prata med travexperten Tomas Thell. Han har så mycket att säga. Särskilt om trav som varit hans stora intresse sedan barnsben, men också om livet i stort, både i sorg och glädje. Nu fyller han 60 år och hade tänkt sig att dra sig tillbaka en aning och kanske bara jobba två, tre dagar i veckan på sitt företag Hingstdepån.

Men så blir det inte.

Anledningen heter Sebastian och blev 28 år. Tomas äldste son. Vars hjärta plötsligt stannade 22 mars i år. Naturligtvis en stor chock för hela familjen, släkten, vännerna, trav-Sverige.

Artikelbild

| Hästkrafter. Tomas Thell har haft över 100 hästar genom åren. I dag har han 15 och hos tränaren Stefan P Pettersson står de här två: Amina Crystal och Papidoux.

– Vi har fått otroligt mycket hjälp och stöd av vänner och bekanta, säger Tomas som hela tiden efter den tragiska händelsen har varit väldigt öppen och pratat om såväl den som sonen.

Det gör han nu också och "Sebbe" känns närvarande i vårt samtal. Tanken var, säger Tomas, att travintresserade Sebastian, utbildad kock med arbete som sådan, allt mer skulle ta över i Hingstdepån. Hemsidan hingstdepan.se hade gjorts om för att förenkla arbetet och Sebastian hade även börjat göra sig hemmastadd i företaget med faktureringar och kontraktsskrivningar.

Tomas berättar om Sebastians Thells minnesfond ur vilken insamlade medel årligen kommer att delas ut i ett stipendium till lovande talanger inom Mantorptravet.

– Jag hade redan tidigare en fond i tankarna för att stödja yngre förmågor inom travsporten, men fick tänka om lite grand. Jag tror att fonden kommer att landa på en halv miljon kronor, att döma av de bidrag som har kommit in.

Artikelbild

| Trav. 60-årige Tomas Thell har haft travsporten som sitt stora intresse sedan barnsben. Men han började som pingisspelare.

I september tas tjugo procent ur fonden till Sebastians son William som föddes några veckor efter hans bortgång.

Apropå William berättar Tomas att den sex månader unge sonsonen redan är travhästuppfödare och äger fem hästar, alla i arv efter pappa. En av dem har fått namnet Sebastian´s son, en hingst med Conny Nobell som far och Ready Cash som morfar.

Artikelbild

| Närvarande. En fika hinner man alltid. På bordet en bild av den i år alldeles för tidigt bortgångne sonen Sebastian som bara blev 28. Men ändå närvarande.

Apropå Sebastian berättar Tomas den roliga episoden från sonens tid på fritids som sexåring. Där hade man frågat barnen vad deras föräldrar jobbade med, varpå "Sebbe" svarade: mamma klipper hår och pappa säljer sperma!

Det var visserligen alldeles rätt, men sexåringen hade ingen aning om vad sperma var.

Försäljning av hingstsperma är vad Tomas Thell sysslar med.

– Jag betäcker runt 300 ston om året i min verksamhet.

Hingstdepån förfogar över en rad duktiga och eftertraktade franskägda hingstar, varav Ready Cash står i särklass, enligt Tomas.

– Jag tycker att han är världens bästa avelshingst och även sönerna har visat sig vara väldigt bra. De flesta ston som transporteras till Frankrike för att betäckas stannar ett år, vi har säkert hundra på årsuppstallning.

Tomas tjänar pengar när det blir en lyckad utgång, det vill säga föl. Hingstdepån startade han 1998 tillsammans med AB Hornline (Bruno Bengtsson, Päls-Bruno), men i dag driver han den i egen regi sedan 2012.

Men redan före Hingstdepån jobbade Tomas med avel, fast då för ASVT, Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen, där han ansvarade för hingstdepån. Han är även verksam som djurförsäkringsombud (25 procent) i Folksam

Tolv år jobbade han för ASVT. Före det var han grafiker på Folkbladet i Norrköping, där han också började skriva travtips 1981. En syssla han håller på med än.

Intresse för hästar och trav har han egentligen haft hela livet, visar det sig.

– Det var en granne i Fjugesta som hade hästar. Jag fick följa med honom till Solvalla och jag var på Mantorptravets invigning 1965. Då var jag åtta år och ville bli travtränare.

Det blev han inte. Men inte långt ifrån. Han köpte sin första travare 1982 och startade Tomas Thell Travkonsult 1986 och har arbetat heltid med olika uppdrag inom travsporten.

Som travtippare på Folkbladet, senare Corren och NT, gjorde han succé nästan med detsamma.

– Det dröjde inte så länge förrän jag satte en V65:a som var det som gällde då och den gav 1,5 miljon.

Flera stora vinster har det blivit genom åren.

– Över en kvarts miljon sex, sju gånger och roligast var en gång på 80-talet när vi, vi var tre, vann 400 000. När jag skulle lämna in kupongen blev det ett fruktansvärt hageloväder och jag blev otroligt försenad, men hann lämna en minut före stängning.

Tomas är uppfödare också och har fött upp över hundra hästar. I dag har han 15. Av de hundra har några vunnit lite pengar, andra inte.

– Den bästa har jag inte haft än, säger Tomas Thell och skrattar.