Resultatet blir hur gott som helst och är en utmärkt present under månadens alla festligheter.

I min barndom hade vi några grannar som fattat galoppen. De riggade upp ett godisbord i vardagsrummet där man kunde välja fritt bland frukt, nötter och framför allt hemlagad godis under julhelgen. Antagligen rena mardrömmen för tänderna, men gott var det.

Julgodis är en gammal tradition och hemtillverkade är de som allra bäst. Förr var det ett projekt som hette duga, men i dag finns det mesta att köpa i närmaste livsmedelsaffär. En bra grund för eget julgodis är marsipan eller mandelmassa, nougat, choklad, nötter och mandel. Mer otippat är cornflakes och italienska skorpor.

Smält i vattenbad

För att smidigt forma marsipan eller mandelmassa ska den ha rumstemperatur. För kall massa spricker lätt och för varm blir den sockerkladdig och jobbigt klistrig. Nougaten bör vara något kallare än rumstemperatur så låt den ligga i kylskåpet. Den kommer snabbt upp i rätt temperatur under arbetets gång. Choklad smälts bäst i vattenbad, det vill säga i en skål som sätts i en kastrull med vatten. Sätt kastrullen på spisen och låt vattnet bli varmt utan att ens sjuda, vilket motsvarar 50-60 grader. Smält drygt hälften av chokladen, dra vattenbadet från värmen och lägg i resterande choklad. Det sänker temperaturen på chokladen och du får en perfekt chokladmassa att doppa dina skapelser i.

Doppa snabbt

Nougat har en lägre smälttemperatur än choklad vilket gör att nougatfylld konfekt måste doppas snabbt och alltid en och en för att den inte ska smälta bort.

Stötta cornflakes eller skorpor ger krisp åt konfekten. Italienska skorpor, antingen de är med mandel eller nötter och choklad, kan chokladdoppas som de är för att bli ännu godare. Här är det fritt fram för fantasin.

Dan Strandqvist/TT

dan.strandqvist@tt.se

Krispiga kulor i vit choklad

Cirka 32 stycken

500 g mandelmassa

200 g vit choklad

2 dl cornflakes

1. När man ska dela en större bit, exempelvis mandelmassa, i flera lika stora bitar är halveringsprincipen bästa knepet. Alltså dela mandelmassan i två delar, som i sin tur delas i två delar och så vidare tills du har 32 bitar.

2. Rulla bitarna till bollar.

3. Smält den vita chokladen i vattenbad. Rör om lite då och då eftersom vit choklad är känsligare än vanlig choklad vid smältning.

4. Mät upp och lägg cornflakes i en plastpåse. Krossa flingorna något med knuten hand. Lyft skålen med smält choklad ur vattenbadet och blanda de krossade flingorna i chokladen.

5. Rulla kulorna av mandelmassa i chokladblandningen med hjälp av en gaffel. Lägg upp på fat och låt kulorna svalna.

Valnötsgodis

Cirka 25 stycken

250 g mandelmassa

200 g nougat

150 g ljus choklad

12-15 valnötskärnor

1. Dela mandelmassan i två delar som var för sig kavlas ut till cirka 3 millimeters tjocklek mellan dubbla bakplåtspapper. Kavla ut nougaten till ungefär samma tjocklek, även här mellan dubbla bakplåtspapper. Lägg den kavlade nougaten i frysen i 10 minuter.

2. Varva mandelmassa, kyld nougat och mandelmassa på varandra. Skär ut rektangulära bitar, cirka 2 x 3 centimeter. Det som blir över sparas till Mozartkulor.

3. Smält ljus choklad i vattenbad. Doppa bitarna hastigt i chokladen och lägg dem sedan på bakplåtspapper. Innan chokladen hinner stelna dekoreras de med en halv valnötskärna.

Lättgjorda Mozartkulor

Cirka 20 stycken

250 g marsipan eller mandelmassa

100 g nougat

Till doppning och garnering:

150 g ljus choklad

100 g vit choklad

1. Kavla ut marsipan eller mandelmassa mellan dubbla bakplåtspapper och dela i 20 delar. Lägg en bit nougat på varje och forma till bollar. Överbliven mandelmassa och nougat från valnötsgodis kan också användas.

2. Smält ljus choklad i vattenbad. Rulla kulorna i chokladen och ställ dem att stelna på bakplåtspapper.

3. Smält vit choklad i vattenbad och häll den i en spritspåse eller kraftig plastpåse. Ringla tunna linjer vit choklad över som dekor.

Chokladdoppade mandelskorpor

20 stycken

20 italienska skorpor, gärna både ljusa mandelskorpor och mörka choklad- och nötskorpor

rester av smält ljus choklad

rester av smält vit choklad

Att garnera med:

sockerkulor

1. Rester av smält choklad passar utmärkt att doppa italienska skorpor i. Mandelskorpor i ljus choklad och choklad- och nötskorpor i vit choklad.

2. Strö lite olikfärgade sockerkulor över som garnityr.

Mörk ischoklad

Cirka 60 stycken

250 g mörk choklad

100 g osaltat smör

1 ägg

Dessutom behövs:

ischokladformar i aluminium

1. Smält chokladen i vattenbad tills den är helt flytande. Tillsätt smöret och låt det smälta ned. Lyft skålen med choklad och smör ur vattenbadet och låt blandningen svalna något.

2. Vispa ägget fluffigt i en egen skål och tillsätt chokladblandningen.

3. Ställ ut ischokladformar på en bricka med kanter. Lägger man ett blött hushållspapper under står de något stadigare. Fyll formarna med chokladblandningen. Det går lättast med hjälp av en spritspåse eller en kraftig plastpåse som man gör ett litet hål i i ena hörnet. Ställ ischokladen svalt. (TT)