Allt till oss – Linköping präglas av kommunegoism

Linköping växer med omkring 2 000 personer per år och har nu cirka 165 000 invånare. Konsekvenserna av befolkningsökningen ser vi genom den byggnation som naggar våra grönområden i kanterna.

Linköping saknar solidaritet med de små kommunerna i länet, menar insändarskribenten.

Linköping saknar solidaritet med de små kommunerna i länet, menar insändarskribenten.

Foto: Jeppe Gustafsson/arkiv

Insändare2021-09-09 10:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Senaste exemplet är att kommunen planerar att ersätta förskolan Astrid i Gottfridsberg med ett niovåningshus. 

Grannarna i de befintliga punkthusen intill kommer att förlora solljus under ett antal timmar per dag. Därtill omvandlas naturmark till klippta gräsytor.

De boendes protester bemöts av chefen för kommunens plankontor med argumenten att vår växande stad behöver mer byggnader,

Flertalet dokument och program som kommunen har uttrycker belåtenhet med tillväxten. Kommunen önskar denna tillväxt, vilket uttrycks i annonser vid busshållplatser ”Linköping platsen där du möter framtiden”.

Region Östergötland har anställda som ägnar sig åt regional planering. I ”Utvecklingsstrategi för Östergötland” (2021) skriver man om att knyta ihop Östergötland och även skapa regionförstoring. Detta för att skapa ”Hållbar tillväxt”.

I programmet strävar man att komma närmare Stockholm och andra tillväxtregioner. Intet konkret sägs alls om de östgötska kommunerna norr och söder om Östgötaslätten.

Befolkningstillväxt kan vara till glädje för mindre kommuner. Det finns kommuner i Östergötland, som har så liten befolkning att man har svårt att finansiera sin samhällsservice.  

Region Östergötlands program verkar styrt av det stora Linköping, som i kraft av sin storlek har större tyngd än småkommunerna i länet.

Detta gagnar inte oss Linköpingsbor som får allt trängre på våra gator, badplatser och längre till rekreationsområden. Men fastighetsägare, affärsmän och kommunalråd kan ju glädjas åt ökade inkomster.

Förtätning av stora städer bygger på en god tanke, nämligen att hushålla med mark och att ge underlag för bra kollektivtrafik. I en växande kommun är alternativet att villamattorna breder ut sig på den goda åkerjorden. Men detta sker ju ändå i Linköping, exempelvis Djurgården och Kallerstad. Därtill växer småorter i kommunen och därmed behovet av två bilar per familj. 

Linköping präglas av kommunegoism. Allt till oss. Solidaritet med de små kommunerna i länet saknas. 

Finns det i kommun- eller regionfullmäktige något/några partier som anser att regionen och Linköpings kommun bör verka för att styra befolkningsökningen i regionen till de kommuner som behöver fler invånare för att samhällsservicen ska kunna förbättras?