Bygg äldrebostäder i Berg – få fungerande flyttkedjor

Med lätt omvandling kan området anpassas mer för äldre med husen vända mot mitten och sociala ytor. Drömmen vore ett aktivitetshus, skriver en 70-plussare i Berg.

Vi hoppas på ett Bergs Senior Center inom en nära framtid, skriver en boende i Berg.

Vi hoppas på ett Bergs Senior Center inom en nära framtid, skriver en boende i Berg.

Foto: Åke Alvin

Insändare2022-12-12 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla hyreshus måste bära sina egna kostnader, fastslår Stefan Eriksson (M), tillträdande ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden. Ofinansierade projekt kommer inte på tal, då får andra hyresgäster betala. 

Med skenande byggpriser på upp mot 70 000 kronor/m2 slår Stångåstaden stopp. Hur ska de då gå i Berg och tomten före detta Bergs Trä? Ett projekt belastat med dyra saneringskostnader och trafiklösningar. Ett oekonomiskt projekt ratat av Peab redan för 10 år sedan, före pandemi och krig. 

Samtidigt kräver Byggnads i Östergötland att kommunen och (S) ska stå upp för deras medlemmar i svåra tider. Jobb till svenska byggare!

Självklart ska det vara så och svaret är lika självklart som enkelt. Bygg särskilda äldrebostäder som inte konkurrensupphandlas. Små lägenheter för pensionärers plånbok med tillgänglighet till hjälp och trygghet. Varierande grad av självhushåll. På det viset får vi fungerande flyttkedjor i Vreta/Ljungsbro. Trafiken blir inget problem då vi endast har en bil per hushåll, om ens det och den nyttjas någon enstaka gång. Handlaren på orten blir glad då vi sedan 70-talet redan handlar lokalt och inte är tvingade till köplador på Tornby. 

Lös ut nuvarande byggherre för mark- och planeringskostnader. Bygg i egen regi där Lejonfastigheter förvaltar och kommunen bemannar vårddelar i bottenplan på de tänkta fyrapunkthusen. Med lätt omvandling kan området anpassas mer för äldre med husen vända mot mitten och sociala ytor där. Drömmen vore ett aktivitetshus. 

Vi hoppas på ett Bergs Senior Center inom en nära framtid. Svar om detta önskas helst från alla partier.