Ingen följer reglerna om fyrverkerier

Så ni ansvariga till denna lag, varför finns den ens, frågar sig insändarskribenten.

Man kan ju tycka att föräldrar och andra som "köper ut" dessa raketer och smällare till minderåriga borde ha bättre vett, menar insändarskribenten.

Man kan ju tycka att föräldrar och andra som "köper ut" dessa raketer och smällare till minderåriga borde ha bättre vett, menar insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2024-01-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På polisens hemsida står att läsa: 

Du ska ha fyllt 18 år för att köpa, inneha och använda fyrverkerier. Fyrverkerier som polisen anträffar hos personer under 18 år kommer att beslagtas och förstöras.

* Smällare och fyrverkerier med knall som främsta effekt är som huvudregel förbjudna och får inte användas eller säljas utan särskilda tillstånd.

* Många kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras.

* Ofta krävs det tillstånd från polisen för att hantera fyrverkerier.

Räck upp handen den som har sett eller hört att polisen har använt sig att dessa regler. Inte värst många händer kommer att vifta. Jag är inte dummare än att jag förstår att det finns grövre brott (tyvärr) som måste prioriteras. Man kan ju tycka att föräldrar och andra som "köper ut" dessa raketer och smällare till minderåriga borde ha bättre vett. Där jag bor så var det mestadels minderåriga som smällde av det ena värre än det andra. Om det smällde bara vid tolvslaget så vore mycket vunnet för många och då speciellt djurägare med rädda djur. Tyvärr börjar det skjutas redan dagen innan och sedan från och till fram till tolvslaget för att då (naturligtvis) totalt explodera. Förhoppningsvis infinner sig lite folkvett så skräpet städas undan. 

Så ni ansvariga till denna lag, varför finns den ens? Även om försäljare gör sin del så blir den helt verkningslös när andra vuxna köper till sina barn. Kanske dags att vid nästa nyår sätta in lite resurser som enbart bötfäller dessa barn/ungdomar/vuxna för att visa allvaret med att bryta våra svenska lagar.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om