Lärare: För hög press på dagens elever

Insändare2022-07-12 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ibland funderar jag på att starta ett parti som heter "Sunt förnuft-demokraterna". När det gäller skolan och hur Liberalerna med Åsa Wennergren i spetsen väljer att framställa det som en framgångssaga med heltidsmentorer och att lika många killar som tjejer tar examen så gör man som politiker ofta gör. Man leker lite med siffror så det tjänar de egna målen istället för att med lite verklighetsanknytning och vetenskapliga beting, studera de resultat som finns.


Att större andelen tjejer än killar ens kommer in på gymnasiet berörs inte. Jag har jobbat i skolans värld i snart 20 år. Det jag har sett är att jakten på höga resultat har gjort att både elever, vårdnadshavare och personal mått dåligt. Aldrig någonsin, ja du läste rätt, aldrig någonsin har vi haft elevgrupper som mår så oerhört dåligt över den press som sätts på dem som idag. Tittar man på den psykiska ohälsa som drabbar elever, tittar man på den extrema press som ställs på lärare och fritidspersonal, tittar man på dessa faktorer med någorlunda nyktra ögon så inser man ganska snabbt att nånting är oerhört galet. 

För mig som jobbat i skolan i snart 20 år är det glasklart....vi har skapat en skola där jakten på höga resultat trumfar elevhälsan, trumfar vårdnadshavares välmående, men göder politikers självgodhet. 

Personligen kommer jag göra allt för att elever ska tycka att skolan är kul, att även som kille är det coolt med höga resultat, att fritids är kunskap fast på ett annat sätt. Eftersom jag stått på golvet i snart 20 år så förväntar jag mig faktiskt av politiker att de tar ansvar. Kom inte med platta förslag som inte tjänar nånting till. Kom istället ut på arbetsplatserna och fråga hur vi vill ha det. På 20 år så har en politiker infunnit sig på min arbetsplats. Det är ganska talande.