Skattepengar ska inte gå till modersmål

Vill familjer att barnen ska ha modersmålsundervisning får man finansiera det själv och inte med skattepengar, skriver Sami Scharin och Linus Wickius (SD).

När det kommer till modersmål är det enligt oss ett eget ansvar att utveckla och upprätthålla den om så önskas, skriver SD.

När det kommer till modersmål är det enligt oss ett eget ansvar att utveckla och upprätthålla den om så önskas, skriver SD.

Foto: Drago Prvulovic/TT

Insändare2024-01-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på “Nej SD, modersmål är inget integrationsprojekt” (12/1):

Att ha ett annat modersmål än svenska är naturligtvis en tillgång och att kunna flera språk är positivt ur många perspektiv, det håller vi med skribenten om. Debatten handlar dock inte om det, utan det handlar om vad skattebetalarnas pengar ska gå till.

Som nyinflyttad i Sverige ska fokus ligga på att lära sig det svenska språket ordentligt för att kunna anpassa sig och integrera sig i det svenska samhället. Skribenten till insändaren kan inte på ett konkret sätt beskriva varför modersmålsundervisning är nödvändigt i Sverige för att invandrare ska kunna lära sig svenska, hur mycket modersmålsundervisning behöver invandrare ha för att kunna lära sig svenska?

Ett extra språk i bagaget är en rikedom och flerspråkighet ska uppmuntras. Men när det kommer till modersmål är det enligt oss ett eget ansvar att utveckla och upprätthålla den om så önskas, inte skattebetalarnas ansvar. Som politiker har vi ett ansvar att skattebetalarnas pengar går till kärnverksamheten och till den anser vi inte att modersmålsundervisning tillhör. Vill familjer att barnen ska ha modersmålsundervisning får man finansiera det själv och inte med skattepengar.

Och nej, det är inte fel att vilja behålla sin identitet, bakgrund och språk när man flyttar till Sverige. Men det är inte skattebetalarnas pengar som ska göra det utan det är ett eget ansvar om man vill behålla sin identitet.