Slag i magen att fortsätta skjutsa barnen till Nykil

Att fortsätta skjutsa mellanstadiebarnen i Ulrika skola till Nykils skola förlänger deras skoldagar med flera timmar, skriver en förälder.

Barnen i Ulrika skola ska fortsätta att bussas på undermåliga vägar till Nykils skola, trots att anställd lärare på Ulrika skola kommer tillbaka efter föräldraledighet, skriver en förälder.

Barnen i Ulrika skola ska fortsätta att bussas på undermåliga vägar till Nykils skola, trots att anställd lärare på Ulrika skola kommer tillbaka efter föräldraledighet, skriver en förälder.

Foto: Susanne Hasselqvist/arkivbild

Insändare2022-12-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under december månad, när det är mörkt och kallt, när alla ser fram emot att varva ner inför jul- och nyårsledighet, då sprids oro! Då ordnas möte som informerar vårdnadshavare till barn i Ulrika skola att mellanstadiebarnen ska fortsätta att bussas på undermåliga vägar till Nykils skola trots att anställd lärare på Ulrika skola kommer tillbaka efter föräldraledighet. Förfarandet förlänger elevernas skoldagar med flera timmar varje dag!

Var finns resultatet av aktuell barnkonsekvensanalys att läsa? Analysen som ska föregå alla förslag och beslut, även kortsiktiga, som rör yngre medborgare. Vilka är de ekonomiska vinsterna? Vilka är vinsterna för miljön med långa resor?

Vi bor i Linköpings kommun. Det har tagits beslut på att även Linköpings landsbygd ska värnas, kunna leva och utvecklas. Vi begär varken simhall eller Saab Arena. Vi vill ha en trygg skola för Ulrikas låg- och mellanstadiebarn på hemorten! 

Kristina

Svar från Linköpings kommun:

Skolan är viktig i alla samhällen, men särskilt på en mindre ort som Ulrika. Glädjande nog har elevunderlaget förbättrats i Ulrika de senaste åren, med fler barn i förskola och lågstadiet än på länge. Det är två viktiga anledningar till att vi vill att Ulrika skola ska finnas kvar under lång tid framöver.

Bakgrunden till att mellanstadieeleverna kommer fortsätta undervisas på Nykils skola i vår är en ambition att gå elever och vårdnadshavare till mötes. 

När det stod klart att läraren kommer tillbaka efter nyår, och att mellanstadieeleverna åter skulle dela sin tid mellan Ulrika och Nykil, hörde flera elever och vårdnadshavare av sig. De ville fortsätta ha undervisningen på Nykils skola läsåret ut. Det har barn- och ungdomsnämnden nu sagt ja till. 

Under våren ska barn- och ungdomsnämnden ta ställning till var mellanstadieeleverna ska gå höstterminen 2023. Där utreds nu tre alternativ:

* En tillbakagång till de senaste årens kombination mellan Ulrika och Nykil.
* Att lägga undervisningen helt på Nykils skola.
* Om möjlighet finns att lägga undervisningen helt på Ulrika skola.

Även om det är förståeligt att förändringar på skolan skapar oro kommer S+M-koalitionen, som tar över kommunstyret vid årsskiftet, att lyssna på både vårdnadshavare och det omgivande lokalsamhället när beslutet fattas.

Elias Aguirre, kommunalråd (S)