Uppgifterna om vindkraft som helt saknas i debatten

Tiden då vindkraftverk ger energi är högt räknat 30–35 procent av tiden på ett år, vilket resulterar i att cirka 70 procent av tiden är verken helt olönsamma. Vilket företag kan ha anställda som är borta 70 procent av året, menar insändarskribenten.

På cirka 15 års livscykel har häften av vindkraftverkets delar blivit utbytta, menar insändarskribenten.

På cirka 15 års livscykel har häften av vindkraftverkets delar blivit utbytta, menar insändarskribenten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2024-01-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln "Debatten om elförsörjning kräver realism" (18/1):

Några uppgifter om vindkraft som helt saknas i debatten:

1. Ordet vindkraftpark är helt missvisande och är en förskönande omskrivning till "industrianläggning" av elproduktion. Infotavlor står i infarten till vindkraftparksindustrin som förbjuder obehörig personer att vistas där. Därmed är det inte skog eller park!

2. Vägar in till området ska hållas fri från träd/skog/växtlighet cirka 50 meter för servicefordon, stora kranbilar och långtradare med reservdelar. På cirka 15 års livscykel har häften av vindkraftverkets delar blivit utbytta.

3. Mark för vindkraftparksindustrin blir ett kalhygge så länge den är i drift då träd bromsar flödet av vind/turbulens/virvelvindar som minskar effektiviteten på verken.

4. Till vindkraftverk går mycket mera meter kabel åt än att ställa upp till exempel en gasturbin eller kärnkraftverk. Mycket dyrt markarbete i svår terräng för vindkraftverk.

5. Tiden då vindkraftverk ger energi är högt räknat 30–35 procent av tiden på ett år, vilket resulterar i att cirka 70 procent av tiden är verken helt olönsamma. Vilket företag kan ha anställda som är borta 70 procent av året?

6. Vid svag vind, cirka 4–6 meter/sekund, blir det ingen ström. Vid högre vindhastighet, cirka 15–18 meter/sekund stoppas vindkraftverken för att inte skadas eller för att inte propellrarna ska ramla av.

7. Mekaniskt slitage av vind/väder är mycket stort på vindkraftverk. Ståltornens metall blir utmattad med risk att de faller. Propellrarna av glasfiberarmerad plast eroderar/blästras av små partiklar/sand/insekter och väder. Detta resulterar i att stora mängder mikroplast sprids i havet eller marken.

8. Farliga kemikalier lösgörs från glasfiberplast, typ bisfenol-A, hormonstörande och vissa PSFA faktiskt.

9. Vid byggnationen av fundamentet behövs cirka 1 000 ton betong, varav 30 procent utgörs av färskvatten för härdning av cement som blir betong. Vatten går aldrig att återvinna då härdningen är en envägs kemisk process. Alltså förbrukas färskvatten som aldrig kommer åter i kretsloppet/ekosystemet. Söt/färskvatten utgör cirka 1,5 procent på denna planet, resten är saltvatten.

10. Vindkraftverk på land är mekaniskt utslitna efter cirka 15–18 år. Havsbaserade vindkraftverk utsätts för kraftigare slitage med en livscykel på 12–14 år. Jämför med ett kärnkraftverk som håller minst 60 år, då behöver en vindkraftpark byggas om/bytas ut 3–4 gånger! Detta medför stort belastning i naturen/marken med maskiner för nedmontering/uppbyggnad!

"BA_I_HOLM"