Vårdadministratör: Jag känner mig lurad och sviken

Sedan varslet i Region Östergötland kom har jag haft en stor klump i magen varje dag, jag sover dåligt på nätterna och drömmer ofta mardrömmar. Mår inte bra alls, skriver en vårdadministratör.

Om ni varslar vår personalgrupp, varför pausar ni inte utbildningen då? Vart ska alla vi vårdadministratörer ta vägen, frågar sig insändarskribenten.

Om ni varslar vår personalgrupp, varför pausar ni inte utbildningen då? Vart ska alla vi vårdadministratörer ta vägen, frågar sig insändarskribenten.

Foto: Petra Älvstrand

Insändare2024-04-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag var äntligen på en bra plats i livet tills varslet landade. Jag har nyligen gått färdigt utbildningen till vårdadministratör och har fått ett jobb som jag trivs väldigt bra med, äntligen hade jag hittat rätt. Det var ett stort kliv att ens våga börja studera, men jag kände mig trygg med mitt val. 

Jobb fanns det gott om, både enligt regionen som hade svårt att rekrytera personal på grund av för få utbildade, och även enligt Arbetsförmedlingens tips om bra utbildningar att välja. (Det står fortfarande på Arbetsförmedlingens hemsida att det är goda jobbmöjligheter inom yrket nu och de kommande fem åren!?) Jag valde noga att gå en utbildning som verkligen skulle leda till jobb och som jag såg mig själv trivas i, ett yrke som det är brist på.

Sedan varslet blev ett faktum har Region Östergötland ändå valt att beställa tre nya terminstarter av YH-utbildningen, varför? Det senaste året är vi cirka 50 nya färdigutbildade inom yrket, inom loppet av 1–2 år kommer ytterligare cirka 100 personer ta examen och ändå har regionen själva beställt ytterligare tre klasser (cirka 75 personer) med start kommande terminer, varför? 

Om ni varslar vår personalgrupp, varför pausar ni inte utbildningen då? Vart ska alla vi vårdadministratörer ta vägen? Känner mig lurad och sviken.

"Arg, ledsen och sviken vårdadministratör"

Svar från Region Östergötland:

Den senaste tiden har flera insändare uttryckt oro om vilka konsekvenser varslet i Region Östergötland kan komma att få för såväl patienter som medarbetare.

Vi har all förståelse för att varslet av 900 anställda väcker mycket känslor. Många medarbetare är oroliga för hur man kommer att drabbas av uppsägningar. Det är också jobbigt att behöva vänta på besked. Vi beklagar den oro som många upplever. Frågorna är många och tyvärr har vi inte alla svar än. Vi informerar fortlöpande så snart det är möjligt utifrån de förhandlingar som pågår, och den som är orolig kan få stöd, till exempel hos närmaste chef. 

Parallellt med varslet pågår ett arbete med hur regionens verksamhet ska se ut framåt, för att vi ska klara våra uppdrag inom våra ekonomiska ramar. Hälso- och sjukvården ska i fortsättningen bedrivas med färre anställda. 

Samtidigt visar den demografiska utvecklingen att vi på sikt kommer att behöva rekrytera ny personal. Därför behöver utbildningar som tillgodoser framtida kompetensförsörjning finnas kvar. 

Region Östergötland befinner sig i en mycket svår ekonomisk situation, som kräver tuffa beslut som kommer att påverka både medarbetare och patienter. Besked om hur man berörs dröjer ett tag till. Varslet om uppsägning omfattar även chefer. De som undantas är läkare, sjuksköterskor samt personal inom folktandvården och regiondrivna skolor. Vi förbereder nu för att kunna ge ett bra stöd till de medarbetare som slutligen blir uppsagda. 

Anna Cederlöf, tillförordnad HR-direktör