Varför covidtestar man inte barn i Region Östergötland?

Starta allmÀn covidtestning Àven vid milda symtom för östgötska barn.

Är Region Östergötlands beslut att inte erbjuda allmĂ€n testning för barn fortfarande det bĂ€sta, frĂ„gar sig insĂ€ndarskribenterna.

Är Region Östergötlands beslut att inte erbjuda allmĂ€n testning för barn fortfarande det bĂ€sta, frĂ„gar sig insĂ€ndarskribenterna.

Foto: Johan Nilsson/TT

InsÀndare2021-09-10 08:15
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det Ă€r nu september 2021 och deltamutationen sprids bland ovaccinerade, dit inte minst vĂ„ra barn rĂ€knas. Vi vill med eftertryck uppmana Region Östergötland att starta allmĂ€n testning Ă€ven vid milda symtom pĂ„ covid-19 Ă€ven för Östergötlands barn. 

FHM rekommenderar sedan ett Ă„r tillbaka regionerna att testa barn frĂ„n förskoleklass och uppĂ„t. Vid en genomgĂ„ng 5/9 pĂ„ regionernas respektive 1177.se, ser vi att alla andra regioner följer FHM i denna frĂ„ga, utom Östergötland.

 

Region Östergötlands 1177-sida angĂ„ende testning av barn Ă€r senast uppdaterad 2021-06-01, alltsĂ„ innan deltamutationen fick fĂ€ste. DĂ€r stĂ„r det bland annat: ”barn har lĂ„g smittsamhet, de Ă€r inte drivande i smittspridningen
 I de flesta fall dĂ€r barn Ă€r drabbade har smittan kommit frĂ„n en person i samma hushĂ„ll som barnet". 

Detta verkar inte vara aktuellt lĂ€ngre och vi förvĂ€ntar oss att ni omgĂ„ende uppdaterar hanteringen av pandemin utifrĂ„n aktuella förutsĂ€ttningar – vi lĂ€ser om delta-mutationens 70 procent högre smittsamhet Ă€n alfa-mutationens, eller i paritet med vattkoppor.

 

VĂ„ra barn Ă€r 6 respektive 11 Ă„r och undrar varför inte de kan fĂ„ veta om de har covid-19 eller inte nĂ€r de har symtom? De har ju bombarderats med budskap om pandemin och att man kan bli sjuk och dö. 

De förstĂ„r att de som barn inte löper stor risk att vare sig bli allvarligt sjuka eller dö, men de vill gĂ€rna bidra till att stoppa sjukdomens framfart, sĂ„ att fĂ€rre gamla och sköra dör. 

Vad ska vi förĂ€ldrar svara dem? Att det inte spelar nĂ„gon roll att veta om de har denna sjukdom eller inte? I vĂ„rt eget fall har vi valt att köra till VĂ€stervik och kvittera ut ett egentest, via Region Kalmars försorg. 

Att detta tar pÄ krafterna, kÀnns onödigt omstÀndligt och medför extra bilkörning jÀmfört med att testa pÄ hemmaplan behöver kanske inte sÀgas.

 

Hur ska ledare för barnverksamheter inklusive skolor veta hur smittspridningen för barn upp till 13 Är ser ut? Hur ska vi ta stÀllning till familjekarantÀn utan att kunna testa barnen?

Är Region Östergötlands beslut att inte erbjuda allmĂ€n testning för barn fortfarande det bĂ€sta, utifrĂ„n delta-mutationens dominans? Eller Ă€r det dags att omvĂ€rdera det beslutet, för att sĂ„ fĂ„ som möjligt ska bli sjuka eller dö?

Lillemor & Johan de Sousa Mestre

Svar

Testning och smittspĂ„rning Ă€r viktiga verktyg för att kartlĂ€gga hur coronaviruset sprider sig, och i vilken omfattning det sker. 

Eftersom barn under 12 Ă„r i allmĂ€nhet inte blir svĂ„rt sjuka av viruset och inte driver pĂ„ smittan i lĂ€net, samt att allt fler vuxna valt att vaccinera sig, sĂ„ bedömer Region Östergötland det i nulĂ€get inte motiverat att ha allmĂ€n egeninitierad testning för barn. 

Om barnet har kraftiga symtom, eller om symtomen har funnits under en lÀngre tid, kan det bli aktuellt med provtagning efter en medicinsk bedömning. Viktigast Àr, liksom tidigare, att bÄde barn och vuxna stannar hemma om de Àr det minsta krassliga.

Britt Åkerlind, smittskyddslĂ€kare Region Östergötland