Tre utmaningar för bostadsbyggandet

Byggplaner. 1000 nya bostäder per år är målet för Linköping, skriver Elias Aguirre.

Byggplaner. 1000 nya bostäder per år är målet för Linköping, skriver Elias Aguirre.

Foto: Peter Jigerström

Ordet fritt2017-07-01 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Vilka principer styr bostadsbyggandet?", 26/6.

Bertil Jacobsson lyfter i Corren flera viktiga frågor om bostadsbyggandet i Linköping. För oss är det avgörande att vi lyckas erbjuda bra bostäder som passar oavsett livssituation. För att kunna lösa utmaningar som segregation och bostadsbrist måste vi utmana oss själva och våga pröva nya vägar. Från Koalition för Linköping (S, MP, L) fokuserar vi bland annat på följande tre utmaningar:

Efter år av för låga ambitioner och för lågt byggande ska bostadsbristen i Linköping byggas bort. Målet är 1 000 nya bostäder per år och en bostadsmarknad som fler kan ta del av. Vi behöver bygga både centralt och utanför innerstaden. Byggandet åtföljs också av inrättandet av flera nya naturreservat för att bevara värdefull grönska och natur. Men att bygga nytt är dyrt och därför har vi startat ett arbete för att pressa kostnaderna för de boende i några av våra nybyggnadsprojekt, bland annat Berga äng vid Södra Ekkällan.

Stadsdelen Djurgården ska äntligen få fart. Det gamla övningsområdet har legat för fäfot alldeles för länge och därför startades planering av 2 000 bostäder där under 2016. Det är dags att gå från ord till handling och förverkliga de visioner som funnits länge. De första byggaktörerna är redan säkrade genom Heimstaden och Stångåstaden.

Den växande segregationen i Linköping måste brytas. Vi har bostadsområden som i princip enbart består av hyresrätter, samtidigt som andra helt domineras av småhus. Vi vill möjliggöra för en bostadskarriär i det egna området och därmed bygga mer blandat. Ett sådant exempel är de planer för Skäggetorp som tagits fram i dialog med boende och verksamma i området. Ska vi få till en förändring till det bättre behöver vi utmana oss själva och ibland gå nya vägar – det gäller i livet likväl som i bostadsbyggandet.

Elias Aguirre (S)

kommunalråd för samhällsbyggnadsfrågor