Det är några dagar innan helgens releasefest på Sjögestad motell. Peter "Aguson" Augustsson trivs. Han och bandet Stormen har precis gjort en akustisk spelning i P4 Stockholm, och framåt kvällen ska de släppa loss låtarna från den nya skivan på en bar nära Hornstull.

– Just nu känns det fantastiskt, grymt. I dag lever jag det liv jag vill leva. Samtidigt kan det ju kännas lite absurt, att 15 minuter i radion är belöningen för de hundratals timmar jag lagt ner på den nya skivan. Men jag tar gärna det, säger han på telefon.

Till vardags jobbar Aguson som musiklärare på Rydsskolan i Linköping, men förhoppningen är att albumet "Allt jag lovade" ska ge karriären så mycket skjuts att musiken blir mer än en bisyssla.

Artikelbild

Aguson & Stormen. Tobias Leffler (gitarr), Per Nyringer (gitarr, banjo, körsång), Aguson (sång/gitarr), André Bodinger (bas), Jens Lindström (keyboard/rytminstrument) och Eric Krona (trummor).

– Det hoppas vi ju allihop i bandet. Ingen av oss vantrivs på sitt jobb, men det är ju det här vi vill, säger han.

På de två första albumen backades Aguson upp av Östra Ågatan Band, men det är nu historia. Istället har han med sig Stormen.

– Det nya bandet har gett mig mycket inspiration. Framför allt live, den biten har fått ett jättelyft. Vi har ungefär samma rockreferenser och det gör det lätt att repa och förstå varandra, säger han.

"Allt jag lovade" har vuxit fram under lång period, och har till största delen spelats in av Aguson och gitarristen Tobias Leffler. Det akustiska har blandats upp och musiken är poppigare än tidigare. Ett av målen för Aguson som låtskrivare har varit att hitta rätt kombination av tyngd och lätthet. Just nu är det första singeln "Sitter på molnen" som ligger honom varmast om hjärtat.

– Musikaliskt är den oerhört poppig, kanske det poppigaste jag gjort. Men det innebär inte att orden bara är en transportsträcka, de innehåller något också. Det är lättlyssnat, men med mycket känslor. Jag vill att det ska finnas något som väger i orden, säger han.

Texterna är stadigt förankrade i hans eget liv, med det enkla och raka som rättesnöre.

– Jag skulle inte kunna skriva nonsenstexter, men för den skull behöver de inte handla om att förändra världen. Jag tänker att om jag begriper det jag skriver om, så förstår nog andra det också.

Förutom när han jobbar eller lever hemmaliv med sina två barn så ägnar han all sin tid och sina tankar åt musiken. Den snurrar runt honom hela tiden.

– Tiden går väldigt fort nu. Skivsläppet är så viktigt, och allt runt det tar mycket tid. Sista halvåret har varit väldigt rörigt, men samtidigt älskar jag det, säger han.

Till helgen ska det nya albumet firas med spelning och fest på Sjögestad motell utanför Linköping. Väghotellet pryder omslaget på den nya skivan, och en av låtarna har också döpts efter det. Han upptäckte motellet under inspelningen av en musikvideo för några år sedan.

– Vi skulle göra en massa scener på landsbygden när vi åkte förbi det här stället mitt ute i ingenstans. Jag är ju inte från Östergötland från början och hade ingen aning om att det fanns. Jag blev helt förälskad och bestämde att jag skulle skriva en låt med refrängen "möt mig i kväll på Sjögestad motell". Och det gjorde jag samma kväll, säger Aguson.