Föreställningen är ett beställningsverk av Östgötamusiken med text av poeten Bob Hansson och musik av Motalakomponisten Sven Hagvil. Den uruppfördes i Linköping 2014 och har sedan dess återkommit till länet vid flera tillfällen, senast under Östergötlands musikdagar i somras.

"Det här var ju fantastiskt bra! Publiken applåderade länge och starkt. Bob Hanssons engagerade och kritiska underifrån-perspektiv från skola, sjukhus, maskindiskar och arbetsförmedling i bästa samspel med en klassiskt förfinad och mycket exklusiv ensemble. Ett intressant och provocerande spänningsfält när det fungerar som bäst. Elektrifierande. Två världar som möttes och smälte samman", skrev vår recensent Christer Fällman efter premiären 2014.

"Utan Maskinen är vi intet" ifrågasätter prestationshysterin och ett samhälle där människor ses som siffror och siffror ses som människor. Bob Hansson har berättat att han fick inspiration till texten av ett brev från en läkare:

– Han hade insett att mannen som reparerade kaffemaskinen tjänade mer än sjuksköterskorna. Det är intressant, när blev maskiner mer värd än oss?

Var och när:Sagateatern i Linköping 21 mars, kl 19. Motala Convention Center 22 mars, kl 19.