– Många har hört av sig och frågat om vi förlorar pengar på det här med tanke på de sorgliga historier som hänt i Hultsfred och Borlänge när festivaler lagts ner där, men så är inte fallet här då vi var tydliga redan från början med att vi inte ville ha en rent affärsmässig relation med FKP Scorpio, säger kommunstyrelsen ordförande i Norrköping Lars Stjernkvist (S).

År 2015 skrev kommunen och FKP Scorpio på ett avtal angående arrangemanget av festivalen fram tills 2025. Avtalet gör gällande att FKP Scorpio under september månad varje år har möjligheten att ensamt förklara om de antas anordna nästa säsongs festival. Det är alltså först då som beslutet tas och företaget har då möjligheten att antingen säga upp avtalet helt eller be om att avstå från att anordna festivalen, något som kommunen måste acceptera första året men som de kan säga nej till året efter.

– Det som händer rent krasst ekonomiskt nu är att vi ska betala 1,3 miljoner till Upplev Norrköping och att FKP Scorpio kommer att betala 425 000 till kommunen, oberoende om en festival anordnas eller inte, säger Lars Stjernkvist.

Artikelbild

| Hoppfull. Lars Stjernkvist (S) tror inte FKP Scorpio kommer säga upp avtalet.

– Men då räknar vi såklart inte med alla andra inkomster runt omkring som tillkommer, tillägger han.

Väljer FKP Scorpio att inte anmäla sitt intresse kommer avtalet att sägas upp automatiskt och de slipper då betala, men då försvinner även förhandsrätten till att hyra marken av kommunen. Enligt Lars Stjernkvist finns det dock inget i nuläget som tyder på att så kommer ske.

– Vi vill definitivt fortsätta att samtala med FKP Scorpio inför framtiden, de anordnar många andra evenemang här i staden och det vill vi gärna se mer av, säger han.

För det kommunala bolaget Upplev Norrköping kom nedläggningen som en överraskning och en besvikelse men de menar samtidigt att festivalen inte är oersättlig.

Artikelbild

| Samtal. Lars Stjernvkist (S) vill se en fortsatt dialog med FKP Scorpio.

– Det är klart att vi kommer att få ett tapp men det kommer att dyka upp andra alternativ, vi jobbar för fullt med att fylla upp staden igen. Vi har en del inplanerat redan nu efter augusti men mer kan vi inte säga, säger vd Magnus Nilsson.

Har ni pratat något med FKP Scorpio om vad som händer nu?
Artikelbild

| Ingen förlust. Norrköpings kommun kommer inte att gå back på den inställda festivalen.

– Nej men vi har ett redan förplanerat möte i augusti där vi närmare kommer att diskutera framtiden för vårt samarbete här i Norrköping.