Under sommaren har utställningen Broderier från 50- och 60-talen gått att skåda på Charlottenborgs slott. Utställningen består upp originalbroderier från svensk textilkonst största årtionden. De moderna konstverken kompletteras samtidigt med broderier från slottets egna gömmor.

– Det har varit väldigt roligt att leta efter skatter i förråden, berättar Camilla Gullin, museiintendent på Motala museum.

Nedslaget på slottet är långt ifrån utställningens första. Ett lakan där besökare själva kan lämna broderade meddelanden skvallrar om en slingrande resa genom landet. Efter Motala så fortsätter färden till Norrköping stadsmuseum, som kan bli utställningens sista stopp.

Artikelbild

| Ann-Sofie Svansbo, författare till boken som utställningen kompletterar, håller i sommarens andra och sista workshop.

– Det är ett kul sätt för museets besökare att interagera med utställningen, tycker Gullin.

Den resande utställningen grundar sig i boken med samma namn, skriven av Ann-Sofie Svansbo och Anna Lindqvist. Just Svansbo har också agerat broderilärare på slottet.

– Idag syr vi små lavendelkuddar för att hålla borta ohyra från textilen. Det är ett prestigelöst sätt att komma in i broderandet, lite avväpnande, menar hon.

Hur stort är broderi idag?

Artikelbild

| Inger Hollström Flis och Anita Hollström lyssnar och lär.

– Som med all konst går det i vågor. Det har vuxit bland ungdomar som gärna blandar gamla metoder med progressiva uttryck.

Vid torsdagens workshop närvarade sex personer, som ändå lyckades täcka nästan hela åldersspannet. Yngst var systrarna Lisa och Elsa, på plats med mamma Åse Hagström.

Artikelbild

| Broderier från 50- och 60-talen, precis som utställningens namn utlovar.

– Vi såg en annons och tänkte att det kunde bli kul för barnen såhär innan skolan börjar igen, säger Åse Hagström.