– Många har ju följt "Frökens Frimans krig" på tv, men det är roligt att kunna visa att kvinnokampen drevs även lokalt, säger Margareta Carling.

Tillsammans med Berit Ljunggren ligger hon bakom både idé och manus till lördagens dramavandring. Båda är även guider i Vadstena.

– Där handlar det mesta om medeltiden, så det är kul att fördjupa sig i den mer närliggande historien. Det är svårt att tänka sig att för bara 100 år levde åtskilliga Linköpingsbor i kåkstäder och många svalt, säger Berit Ljunggren.

Fem guider medverkar i drygt timslånga vandringen och gestaltar såväl rösträttstriden som hungerdemonstrationer och kampen för arbete och bättre bostäder. Förutom kvinnorna Hanzén och Israelsson dyker flera historiska personer upp, bland annat arkitekten Axel Brunskog.

– Dramatiserade vandringar är en bra kombination av kunskap och underhållning. Ett perfekt tillfälle att lära sig mer om sin stad under trevliga former, menar Margareta Carling.

Lördagens vandring är bara början på en guidesäsong med på temat kvinnokamp. I sommar arrangerar Linköpings guideförening med Margareta Carling och Berit Ljunggren flera vandringar i Fröken Frimans fotspår och specialvisningar på Onkel Adamsgården fokus på kvinnorna som levde där.

Var: Vandringen "Kvinnokamp i Linköping" startar vid domkyrkans entré.

När: 22/4 kl 14.

Fotnot: Eva Hanzén blev den första kvinnan i Linköpings stadsfullmäktige 1916 och Ida Israelsson grundade Linköpings Strå- & Filthattsfabrik några år senare. Info om guideklubbens vandringar hittar du här