Ember Island är en trio som består av Joakim Axling, Didrik Franzén och Alexandra Andersson. Joakims huvudinstrument är gitarr, Didrik producerar främst och sångerskan Alexandra har spelat fiol sedan hon var fyra år. Att lägga lite stråkar gör mycket för atmosfären, menar hon, och ett av Ember Islands mål med musiken är just att skapa en stämningsfull värld och plats för lyssnaren. Detsamma gäller också för deras videor, som sammanlagt har 26 miljoner visningar på YouTube.

– Våra roller går lite in i varandra, säger Alexandra om musikskapandet. Hon är uppvuxen på Vikbolandet med en pappa som varit pianist och kantor i kyrkan, och en mamma som bland annat sjöng i pappas kör. Hos dem har hon blivit kvar till februari i år, då hon flyttade till Stockholm efter att länge ha investerat alla sina pengar i bandet.

– Didrik är uppvuxen i Kungsbro, utanför Vreta kloster. Vi är i Linköping just nu för att fota i lite miljöer som finns häromkring, berättar sångerskan vid intervjutillfället.

Artikelbild

| Trio. Didrik Franzén, Alexandra Andersson och Joakim Axling är aktuella med singeln "Hide Me" från egenskrivna EP:n.

När Alexandra tog studenten från De Geergymnasiets musiklinje 2013 visste hon inte riktigt vad hon skulle göra. Under ett år gick hon då en singer/songwriter-utbildning i Bollnäs. Didrik, som redan kände Joakim från Örebro, fick tips från en gammal klasskamrat till Alexandra om att hon sjöng mycket. Perfekt för grabbarna i bandet som letade sångerska.

– Vi var helt nya för varandra men klickade fort och lärde känna varandra samtidigt som vi gjorde musiken.

2014 släppte de en cover på Porter Robinsons låt "Sad Machine". Producenten delade låten vidare och amerikanska bloggare började att skriva om bandet. Även Skrillex uppskattade covern på "Where Are Ü Now" (ft. Diplo/Justin Bieber) och tog med den i det officiella remixpaketet 2015. I samband med det släppte Ember Island sin första egna låt, "Stay", och fick fin respons även på den.

– Covern på The Weeknds "Can't Feel My Face" är den enda låt som vi har släppt på skivbolag, säger Alexandra, som menar att de är öppna för möjligheten.

Efter att ha spelat på showcasefestivalen SXSW i Austin, Texas blev de nominerade till årets rookie/artist 2016 på Denniz Pop Awards och spelade även på konserten efter galan.

Nu under hösten är Ember Island aktuella med en ny, egenskriven EP. Singeln "Hide Me" blev först ut förra veckan, men de mjukstartade tidigare med en cover på Rihannas monsterhit "Umbrella".

– Vi snubblade över den och att den firar 10 år är en bonus.