– Pojkar får inte samma uppmuntran att börja sjunga i kör som flickor får, säger Hans Lundgren som är en av talarna på seminariet i Missionskyrkan 21 oktober.

Han har varit verksam inom Linköpingsmusiken i en stor del av sitt liv, bland annat var han dirigent för Linköpings studentsångare i 35 år och numer är han dirigent för Linköpings damkör. Han har märkt av den skeva könsfördelningen under hela sitt yrkesliv och oroas över utvecklingen. Framförallt vill han få till en diskussion med skolorna.

– De estetiska ämnena minskar och många musiklärare kan inte inspirera pojkar att intressera sig för sång.

Artikelbild

| Oroad. "Svensk körsång är högt respekterad runt om i världen och den hotas om pojkar slutar sjunga i kör", säger Hans Lundgren.

I Linköping finns idag tre damkörer som Hans Lundgren anser håller en hög konstnärlig nivå, medan det bara finns en för män. Medan damkörer växer fram lite överallt och kvinnor står på kö för att vara med är läget mer akut för de manliga. Problemet uppstår redan i tidig ålder, enligt Hans Lundgren.

– I barnkörer försvinner pojkarna snabbt därifrån medan flickorna blir kvar. När jag har tagit emot sökande sångare är det ofta kvinnor med 15 års erfarenhet av sång medan männen ibland bara har några få års sjungande bakom sig.

I längden blir det ett konstnärligt problem. För att framföra verk för en fyrstämmig blandad kör behövs i princip lika många män, tenorer och basar, som kvinnor i kören för att få optimal klang och göra musiken rättvisa, menar Hans Lundgren.

– En blandad kör med för få män kan liknas vid en symfoniorkester där vissa instrument saknas. Det blir helt enkelt inte rätt sound.

Artikelbild

| Diskussion. Hans Lundgren vill lyfta frågan och få mer forskning i ämnet.

För att få en kontinuerlig tillförsel av manliga tenorer och basar behövs pojkar som kan sjungas in i kören från ung ålder. För att få pojkar att stanna kvar tror Lovisa Kronstrand Alinder, dirigent för Linköpings gosskör, att pojkar och flickor bör separeras.

– Pojkar behöver manliga förebilder som de kan se upp till och se att det finns en framtid inom körsången. I blandade körer är det nästan alltid stor majoritet av kvinnor, säger Lovias Kronstrand Alinder.

Den sjungande pojken och mannen behöver synas för att få pojkar att intressera sig, säger hon. Hennes egen kör, som bildades 2012, har som ambition att dubbla sitt medlemsavtal inom 5 år. I dag består kören av 55 personer.

– Jag tycker att det finns en glädje och en vilja att stanna kvar hos killarna i min kör. De äldre är ett bra stöd för de yngre.