I korthet släppte FKP Scorpio nyheten genom att bland annat säga i ett meddelande på sin hemsida:

”Men vissa män, för det är män, kan tydligen inte bete sig. Det är en skam. Därför har vi beslutat att inte göra Bråvalla 2018.”

En normalt funtad människa kan inget annat än hålla med. Det är en jävla skam.

Artikelbild

FKP Scorpios vd Folkert Koopmans säger nio timmar senare i ett pressmeddelande:

”Självklart är det inte bra ekonomiskt sett att driva en festival som associeras så starkt med våld eller otrygghet. Men att påstå att vi använder våldsbrott som svepskäl för att inte göra den ett år är märklig och cynisk spekulation.”

FKP Scorpio borde kunnat räkna ut att den reaktionen var väntad. Ett stort, näst intill multinationellt bolag lägger (tillfälligt enligt FKP Scorpio) ner en festival med över 40 000 besökare, tusentals medarbetare och volontärer, samarbete med artistbolag och massor med inblandade företag på grund av våldtäkter och sexuella övergrepp? Det är det få som tror på. Det är då spekulationerna om svepskäl kommer.

FKP Scorpio gav inga intervjuer och hade ingen presskonferens vilket i sig är bedrövligt. Det göder naturligtvis ryktesspridning och spekulationer. Även ”cyniska”.

Ingen betvivlar att de som jobbar på FKP Scorpio är förbannande, arga, ledsna och upprörda över det som sker framför scener, vid tälten, vid bajamajorna. Att vissa killar inte kan ge fan i att antasta flickor, att vara svin. Att vara våldtäktsmän.

Och i dag kom det fram ytterligare misstankar om en våldtäkt. Då ligger det kanske nära som arrangör att vilja lägga ner. Det skulle nog jag känna i alla fall. Och tydligen Folkert Koopmans.

Men FKP Scorpios officiella förklaring borde ha kommit direkt, samtidigt som beskedet om det inställda Bråvalla 2018. Själva innebörden som jag tolkar den:

Bråvalla har stagnerat, vi har inte fått så bra bokningar vi hoppats på, Bråvalla är heller ingen vinstmaskin. Frågan om våld, otrygghet, sexuella trakasserier och våldtäkter var droppen som fick bägaren att rinna över.

Det är i alla fall trovärdigt. Om det är hela sanningen vet ingen, utom Folkert Koopmans själv.

Resten är bara spekulationer. Och en del är cyniska, det är oundvikligt.