Har det inte varit en sällsynt tråkig tv-sommar? Eller är det bara jag som ledsnat på allsång i alla upptänkliga former (inte i verkligheten dock, då är det helt okej), det eviga mördandet i Midsomer och repriser i en aldrig sinande ström? Inte ens myspysslande Ernst har kunnat hålla mig kvar i tv-soffan...

Som tur är har det förstås funnits en del godbitar i tablåerna. "Ett fall för Vera", med säsongsavslutning nu på fredag, är en. Brenda Blethyn i huvudrollen är så härligt kärv. Men min absoluta favorit i sommar är en annan medelålders kvinna: Nicola Walker. Hon briljerar som mänsklig polis i brittiska serien "Saknad, aldrig glömd". Vilket uttrycksfullt ansikte! Med ytterst små medel och total närvaro gör hon sin rollfigur levande, intressant och trovärdig. Skådespeleri i världsklass. Att historien som berättas dessutom är både spännande och gripande gör inte saken sämre. Greppet att först låta tittaren möta flera olika karaktärer vars levnadsöden så småningom vävs samman är väldigt lyckat. En tredje säsong är planerad till 2018 och jag hoppas verkligen att den visas även i Sverige. Helst redan nästa sommar.

Men nu stundar en förhoppningsvis innehållrik och sevärd tv-höst. Säsongsstarterna duggar redan tätt. I helgen var det premiär för SVT:s nya lördagsunderhållning "Duellen" med Carolina Klüft och Micke Leijnegard som programledare. Överraskande bra, måste jag säga. Det var riktigt kul att se de udda och ofta spektakulära duellerna. Kolmårdselefanterna, som med sitt fenomenala luktsinne spöade mannen med metalldetektor i jakten på äpplen var rörande. Men bäst var ändå fotbollsmatchen där landslagsstjärnorna Albin Ekdal och Jimmy Durmaz ställdes mot 55 (!) hårdsatsande knattespelare. Vilken kul idé!

Artikelbild

| Lysande duo. Nicola Walker och Sunny Khan som poliserna Cassie Stuart och Sanjeev Bhaskar i utmärkta "Saknad, aldrig glömd".

Däremot var första avsnittet av nya "Vi lagar bästa maten" precis lika outhärdligt som jag befarade. Hejdlöst hysteriskt, gapigt och sjukt konstruerat. Och så Edward Blom på det...

Missa inte

"Hitlåtens historia" drar igång igen. I kväll, onsdag, handlar programmet om Lalehs fina "Some die young". SVT1 onsdagar, kl 21.

Nyfiken på

"Morgonstudion". Det har varit mycket rabalder kring SVT:s beslut att skrota "Gomorron Sverige" och förnya sina morgonsändningar. Det ska bli väldigt spännande att se premiären. Måndag 28/8, kl 06.

Ser fram emot

"Världens konflikter". Den nya programserien som startar nästa vecka utlovar bakgrund, sammanhang och förklaringar. Första avsnittet handlar om kriget i Syrien. SVT2 tisdagar, kl 20.