I år har ”Guardians of the galaxy vol 2”, ”Pirates of the Caribbean: Salazars revenge” och ”Wonder woman” bjudit på god underhållning, och när min son och jag efter viss tvekan såg ”The mummy” visade sig den också vara godkänd – om vi bortser från en trist Tom Cruise i den intetsägande huvudrollen.

Man får ta sommarfilmerna för vad de är: en stunds spänning, i bästa fall med välgjorda effekter, och ibland med högpresterande skådespelare, som Michael Fassbender i dubbelrollen som robotarna i ”Alien Covenant” (som i övrigt bara bjöd på besvikelser).

Observera att alla titlar jag nämnt hittills är uppföljare, fortsättningar och nyversioner, och mer av samma vara ska det bli. I sommar kommer den tredje inkarnationen av Spindelmannen och tredje delen i tredje versionen av ”Apornas planet”.

Och tänk, för inte så länge sedan var sommaren på svenska biografer rena rama öknen. De som inte hade sommarstängt visade James Bond-repriser och kvarglömda filmer från våren. Det var innan man började ge de amerikanska storfilmerna premiär över hela världen samtidigt, en utveckling som tvingades fram av piratkopiering och fuldelning på nätet i början av 2000-talet.

För den yngling som längtade efter verklighetsflykt i en avkrok på 70-talet var bio inte till att tänka på. Tecknade serier var det säkraste kortet. När jag läst alla Tintin, Asterix och Lucky Luke på biblioteket testade jag med stor skepsis science fiction för första gången. Den franska serien ”Linda och Valentin” var annorlunda men fascinerande, och några av deras äventyr är fortfarande de bästa serier jag läst.

Numera finns de i snygga nyutgåvor på svenska. De funkar förvånansvärt väl att läsa om på nytt, bland annat eftersom Linda är en lite modernare hjältinna än många andra seriekvinnor.

Och nu blir ”Linda och Valentin” (som i original heter ”Valerian”) äntligen film, i regi av Luc Besson. Riktig otecknad gilm, alltså, med Dane DeHaan och Cara Delevingne i huvudrollerna. Trailern för ”Valerian and the city of a thousand planets” är fräsch, färgglad och fantasifull. Ja, jag vet att biograferna svämmar över av gamla seriehjältar, jag minns hur fel det blev när Spielberg gjorde film av ”Tintin” och hur hemska Asterix-filmerna var. Men just nu ser premiärdatumet 2 augusti ut att bli biosommarens höjdpunkt.