Den blomstertid nu kommer förvisso. Och självklart ska vi njuta av den ljuva sommarens fägring, men regniga dagar och kyliga kvällar är bra tv-serier en perfekt sysselsättning. Själv älskar jag att verkligen frossa i en riktigt bra serie och så där härligt semesteransvarslöst se "bara ett avsnitt till"...

Sommarens tablå-tv innehåller en hel del spännande och lägger man till utbudet på play-kanaler och streamingtjänster finns det hur mycket som helst att välja på. Jag tänkte ägna vårens sista krönika åt att tipsa om några av mina seriefavoriter:

Tablå-tv

"Mammon". Mörk och grymt spännande norsk thrillerserie om politiskt maktspel och intriger. SVT söndagar, kl 21 (alla avsnitt finns på play).

"Jamestown". Brittiskt drama i åtta avsnitt om de första nybyggarna i Amerika i början av 1600-talet med kvinnorna i fokus. Premiär i SVT lördag 17/6, kl 21.

"Arvingarna". I sommar visar SVT tredje säsongen av den danska serien om syskonen Grønnegaard och deras liv och kamp efter moderns död. Del 1 av 9 sänds i SVT måndag 19/6, kl 21.

"Sommar med Ernst". I år är han tillbaka för tionde året och tur är väl det för det blir ingen riktig sommar utan en pysslande, mysande barfota Kirchsteiger. Tv4 torsdag 22/6, kl 20.

Streaming/play

"Big little lies". Musiken, historien, skådespelarna (Nicole Kidman, Alexander Skarsgård, Reese Witherspoon med flera) – allt är perfekt i den här fantastiska dramaserien i 7 delar. HBO Nordic.

"Skam". Du som tror att den norska världssuccén bara är för ungdomar, ge serien en chans i sommar. De korta avsnitten är äkta, varma små pärlor om hur det är att vara ung, men framför allt om hur det är att vara människa. Alla fyra säsongerna finns på SVT play.

"The leftovers". Magisk, innerlig, smart och helt oförutsägbar är denna serie med samma upphovsman som "Lost". Den tredje och sista säsongen avslutades nyligen så nu finns hela härligheten på HBO Nordic.

"Taboo". Fascinerande brutal spänning i 1800-talets London. HBO Nordic.

"Weissensee". Denna hyllade historia från efterkrigstidens Tyskland har jag lyckats missa. Till min stora glädje finns nu alla tre säsongerna tillgängliga på SVT play. Sommaren är räddad!

"The handmaids tale". Lågmäld, avskalad och djupt skakande dystopi om en framtid där fertila kvinnor behandlas som avelsdjur. HBO Nordic.

"Stranger things". Säsong 1 är underbart hjärtknipande och precis lagom läskig. Bra uppvärmning inför andra säsongen som kommer i höst. Netflix.

"Bonusfamiljen". Skruvad humor, stark igenkänning och trovärdig dramaserie signerad familjen Herngren. SVT play.

"Twin Peaks". Efter sex avsnitt fattar jag fortfarande nästan ingenting, men naturligtvis fortsätter jag att följa agent Cooper & Co i David Lynchs kultserie.

Glad tv-sommar!