De föddes båda i Karlskoga och har de senare åren inlett något som kan liknas med en kärleksrelation. Putte i Parken såg dagens ljus i den värmländska staden 2008. 46 år tidigare bildades Sten och Stanley på samma plats och i år är det fjärde året i rad de ställer till med fest tillsammans.

– Nicklas Lagerstam som drog igång Putte i Parken är en bekant här i Karlskoga sedan många år. Det föll sig naturligt att han kom till oss och sa att det här är ju nått för er, berättar Sten Nilsson, som sedan bandet bildades 1962 stått för sången.

Och Nicklas Lagerstam, som fortfarande sitter i festivalledningen, bekräftar en ömse­sidig relation. Han berättar att eftersom Sten och Stanley anses som ett av Sveriges största band för den lite äldre publiken, så föll det sig naturligt att de skulle bli en del av festivalen. I år är det fjärde gången Sten och Stanley följer med Putte i Parken ut i landet.

– De breddar ju programmet år oss, vi letar efter blandad publik med stor mångfald och de drar ju en kategori av människor. John de Sohn drar en kategori och ­E-type en annan, berättar Nicklas Lagerström.

Sten Nilsson egna uppfattning är att många som är på festivalen för att se andra band, faktiskt stannar för att se Sten och Stanley. Han förklarar att de numera inte ger en klassisk dansbandskonsert, utan att det mer är en show och att de spelar de låtar som de själva tycker är roliga.

– Vi har inte spelat dans på flera år. Men det finns en låt som vi inte kommer förbi och det är ju ”Margareta”, så den kör vi naturligtvis.

Nicklas Lagerstam kallar Sten och Stanley för ”ett gammalt klassiskt Karlskoga­band” och tycker att Sten och Stanleys framträdande genom åren har varit en kvalitetshöjare för festivalen.

– De har varit med nu under några år och gjort det väldigt, väldigt bra, så man kan väl säga att vi har en relation. Men de har inte varit med i alla städer varje år.

Under årets Putte i Parkenturné så föll valet på Linköping. Inte helt otippat kanske, eftersom Sten Nilsson och hans bror Ebbe, som är gitarrist, har en stor del av sin släkt här.

– Det känns nästan som en hemstad, där har jag och min bror spenderat mycket tid, både som barn och halvvuxna. Jag hoppas att få träffa flera av dem på lördag.

peter.karlssonsincic@ostgotamedia.se