Bokrecension Gregg Hurwitz: Vem är Evan Smoak?

Övers: Gabriel Setterborg

Bokfabriken

Jag ogillar thrillers som frossar i våld och blod. Och jag kräver att intrigen ska vara om inte trovärdig så åtminstone inte helt osannolik.

Så varför slukade jag då ”Vem är Evan Smoak?”

Hjälten i romanen blir som barn kidnappad för att sedan uppfostras till en mordmaskin åt den amerikanska staten. Han tränas i att motstå alla smärta samtidigt som han själv blir en mästare i allsköns krigiska färdigheter. När han är färdigutbildad skickas han runt i världen för att ha ihjäl personer som är misshagliga för hans uppdragsgivare. Han ges obegränsade ekonomiska resurser vilket han utnyttjar till fullo också sedan han hoppat av sin roll som statens yrkesmördare.

I stället bestämmer han sig för att använda sina talanger till att hjälpa människor i trångmål. Han bosätter sig i en lägenhet som han inreder till ett modernt fort så att ingen ska kunna hitta honom och om han hittas ska han ändå inte kunna bli offer för någon hämnare.

Han skaffar sig en hemlig och genom diverse trick ospårbar mobiltelefon vars nummer han ger till dem han räddat undan ondskefulla fiender för att de i sin tur ska hitta andra som behöver hans hjälp.

Om jag berättar mer detaljer blir historien bara ännu mer orimlig. Den börjar visserligen stillsamt med att Evan Smoak skjuter ihjäl en korrupt polis, men sedan trappas våldet upp när han själv blir måltavla för onda krafter.

Men Gregg Hurwitz berättar sin historia med sådan schvung att den blir oemotståndlig. För den som vill slösa bort några timmar på totalt meningslös läsning måste jag tyvärr starkt rekommendera boken.