Det är bråda dagar för producent och manusförfattare Maria Winroth. Premiären för pjäsen "Ho' ska heta Helga" närmar sig och det är mycket som ska hinnas med innan dess.

– Det är körrepetitioner, genrep, all teknik med ljud och ljus ska komma på plats, värme ska ställas in och en hel del till, säger Maria Winroth.

Arbetet med pjäsen påbörjades redan i augusti förra året då Maria Winroth och Jonna Nyberg började skriva manus. I februari i år var det färdigt och sedan drog de första repetitionerna med skådespelarna igång i april. Det är en stor produktion: Professionella regissörer har hämtats in utifrån, en kör kommer framföra nyskriven musik tillsammans med en fem personer stark orkester och utöver det blir det även dans och solosång.

Artikelbild

| Kompisar. Vilma Nyberg, Tuva-Li Winroth och som Helga: Ellen Fagius.

– Jag både längtar och längtar inte till premiären. Det är roligt att förbereda och det blir lite snopet när allting är igång sedan, säger Maria Winroth.

Pjäsen om Moa Martinsson, eller Helga som hon hette från början, är egentligen mer av en berättelse om livet i Vårdnäs under tiden då Helga föddes.

– Det är en historia om hur det var att ha ett oäkta barn, om människosynen på fattiga människor och hur det var att vara kvinna på den tiden.

Till premiären kommer litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström som hjälpt till med historiska fakta. Det gör också Maj Wechselmann som arbetar på en dokumentär om författaren.

– Det är ett roligt sammanträffande att vi oberoende av varandra gör det här och det är så kul att fler uppmärksammar Moa Martinson, säger Maria Winroth.

Efter premiären spelas pjäsen i tre dagar i följd.

Läs artikeln om pjäsen från i somras här.