Gitarristen Robert "Strängen" Dahlqvist har händerna fulla. Soloprojektet Thunder Express ska få en motsvarighet på svenska och nästa år släpper han en skiva ihop med Josephine Forsman i Sahara Hotnights.

Just nu tycker han att det känns både befriande och vemodigt att lägga Hellacopters på hyllan.

- Jag har varit med i Hellacopters i tio år och under den tiden har bandet präglat mitt liv. När jag vaknar tänker jag på bandet, när jag somnar tänker jag på bandet. Det ska bli lite skönt att släppa det. Så även om det givetvis känns sorgligt och vemodigt är det ändå rätt skönt, säger han.

Artikelbild

Efter avskedsturnén med Hellacopters fortsätter bandmedlemmarna med sina övriga band. De har inga planer på yrkesmässiga samarbeten i varandras projekt. Fast man vet ju aldrig.

- Om ett par månader eller något år kommer man säkert att sakna varandra. Då kanske man involveras lite i varandras projekt. Men inte som Hellacopters, säger Robert Dahlqvist.

Själv har han sedan några år tillbaka soloprojekten Thunder Express och Dundertåget tillsammans med bandmedlemmarna Robert Pehrsson, Jens Lagergren och Jesper Karlsson.

Ångest i rösten
Artikelbild

Dundertåget.

När han blir ombedd att beskriva musiken får han nästan ångest i rösten.

- Jag vet faktiskt inte. Jag tycker det är så svårt att beskriva. Det är väl rockmusik.

Artikelbild

Klassisk rock?

- Det är så tråkigt att säga klassisk rock men det är ju det. Det är mer tillbakalutat än Hellacopters, det är inte samma drag.

Influenser då?

- Jag gillar Stones, Humble pie, Faces. Sedan har jag inte sån sångröst som de sångarna har men jag gillar den musiken. Tidiga Fleetwood Mac influerar mig också. Innan de blev pop och fortfarande var bluesbaserat, säger Robert Dahlqvist.

Sjunga på svenska

Just nu satsar de på Dundertåget som är Thunder Express fast på svenska. I början av nästa år släpps plattan som fortfarande är odöpt.

- Vi har tagit sex låtar från senaste Thunder-plattan "Republic disgrace", de jag tycker är bäst, och så har jag skrivit fyra nya låtar. Det känns roligt och det är lättare att sjunga på svenska, säger han.

Utöver Thunder Express och Dundertåget har Robert Dahlqvist precis börjat spela in en skiva tillsammans med bland andra Anders Ljung (Space Age Baby Jane) och Josephine Forsman (trummis i Sahara Hotnights) under namnet Casablanca. Skivan släpps i början av nästa år.

- Det blir någon slags rock eller hårdrock. Jag vet inte. Hårdrock.

Det är mer hårdrock än rock?

- Ja, det är mer W.A.S.P. än Rolling Stones.

Karin Larsson