Är du sugen på att jazza loss till tonerna av skön beatpop i storbandssättning som det lät förr i tiden? Då ska du tassa i väg till L’Orient på fredag när orkesterledaren Helmut Jederknüller och hans Super Stereo à Gogo Orchestra finns på plats.

- Vi spelar instrumental underhållningsmusik som man tänka sig att det lät 1967-73. Orgelbaserad popmusik med brass, kan man säga.

Markus Wästlund är mannen bakom herr Jederknüller. Han har en vansinnigt stor samling av vinylskivor och just den här musiken blev populär på hemmafester.

- Vi satt hemma och tyckte att "fasen, sådan här musik är bra partymusik". Sedan arrade en vän, "Laban" Källgren, ihop några låtar, säger han.

Varför Helmut Jederknüller?

- Det var ett arbetsnamn på en orkester från början. Sen testade jag namnet på tyskar som tyckte att det var jävligt kul.

På repertoaren finns låtar av stora namn i genren som Herp Albert, James Last, Bert Kaempfert, och Frank Valdor. Sedan starten 2005 har det blivit en hel del dans- och cocktailspelningar - men det är partyspelningar bandet helst vill ha.

- Det ska vara som ett storband för diskotek. Den här musiken blev ju utkonkurrerad av diskon när den kom.

Krås och fluga

Det är sköna sammetskavajer, kråsskjortor och fluga som gäller på scen. Men bli inte förvånad om klädseln mitt i spelningen blir sombrero och poncho i stället. Orkestern har nämligen ett parallellband, Hernando Caramba and his Marimba brass, som spelar mexikanska låtar.

- Många av de europeiska bandledarna hade ett syd­amerikanskt alterego. Till exempel Horst Wende hade en fin orkester i Tyskland men även ett alterego som hette Roberto Delgado och spelade sydamerikansk musik.

Spela och dricka öl

Ryktet om Helmut och hans band har spridit sig till Tyskland där man hittills har hunnit med att spela sju gånger.

- Det var lite en av anledningarna till att vi startade bandet, vi ville åka ner till Tyskland och spela musik och dricka öl.

Bandet har också fått en inbjudan att spela på årets julmarknad på Reeperbahn i Hamburg.

- Vi ska spela in en lp- skiva, i höst, så vi har tyvärr inte tid, säger Markus Wästlund.