Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraTorsdag 24 april, Namnsdag: Vega
Laddar...

Gunnar Hoffstens orkester kliver av jazzscenen

Efter över 60 år har den välkända Linköpingsorkestern slutat att ta några uppdrag. Den sista officiella spelningen ägde rum på studentpuben Flamman i höstas. Men grundaren musicerar varje dag och komponerar fortfarande.

83-årige Gunnar Hoffsten startade orkestern 1946 tillsammans med bland andra Hans Fromholtz. Bara ett år senare stod de på det legendariska dansstället Nalen i Stockholm och tog emot Nalens orkesterpris.

Enligt Gunnar Hoffsten skulle orkestern ha spelat på Den stora svängfesten på Forumteatern i Linköping för någon månad sedan, men då avböjde de. Framför allt är det Hoffstens och orkesterns egna krav på hur musiken ska låta som ledde fram till beslutet.

Glöden kvar

- Vi har hållit på så länge, och vi måste orka öva. Man kan inte hålla på hur länge som helst. Glöden har vi kanske, men vi är gamla. Vi är inte så många kvar längre, säger Hoffsten till Corren.

Hur ser du på jazzen i dag?

- Den ändrar sig, det är andra stilar i dag. Storbandsjazzen, till exempel, har nog ingen chans att bli vad den var förr. Och i dag är det mycket stränginstrument, förr var det mera blås.

Ingen sprit hos Topsy

Spelningen på Flamman i oktober var förmodligen orkesterns sista officiella framträdande. Då fanns bland andra Ragnar Engström och Hans Fromholtz i ensemblen. Den senare har varit med från början. Han minns spelningarna på Nalen och danspalatsets vd Gustaf "Topsy" Lindblom, den stränge nöjesprofilen som tidigare varit framgångsrik friidrottare med OS-guld i Stockholm 1912.

- Han var otroligt sträng, framför allt med alkoholen. Det fick inte förekomma! Vi spelade på Nalen så ofta att vi fanns med på en lista över deras vanligaste musikattraktioner, tillsammans med bland annat Putte Wickmans orkester, säger Hans Fromholtz.

- Nalen var ju ett dansställe, men jag minns att vi gjorde lite av en succé. Det hände att folk stannade upp, för att bara stå och spisa, fortsätter han.

Orkestern gjorde ett uppehåll på 1970-talet och återuppstod i tv-programmet Café Norrköping som Gunnar Hoffsten Revival.Att de nu slutar uppträda betyder inte att medlemmarna lägger ner instrumenten.

- Åh, nej. Jag spelar varje dag på min flygel. Jag lärde mig att spela piano av min mor, och trumpet av min far. Det är mina två huvudinstrument som har följt mig, säger Gunnar Hoffsten.

Valsen slog i USA

Dessa följeslagare har tagit honom till åtskilliga platser jorden runt.

Och som så många andra kända artister har han också en speciell låt på stjärnhimlen. Gunnar Hoffstens och Tryggve Arnessons vals "Utan dej" från 1952 blev en hit i USA. Den lär ha sålt nära en miljon skivor. Senast spelades den in av Björn Skifs på skivan "Decennier" 2005.

Innan vi avslutar vårt samtal kan Gunnar Hoffstens hustru Marianne inte hålla sig:

- Han har skrivit en låt, förstår du. Och den är riktigt bra. Det är en ballad. Vi ska spela in den på band och kanske skicka den till en textförfattare.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Wilson avslutar våren hos John Doe

Nöje Popklubben John Doe avslutar vårterminen med Jenny Wilson. 8 maj kommer grammisvinnaren till Herrgårn i Ryd.

Livsfarlig flykt blev utställning

Kultur Länsmuseets nya utställning handlar om tre pojkars flykt till Europa och Sverige. På söndag invigs den av DoggeDoggelito.

Skratt och spänning på Barnens bokens dag

Kultur Bra författarbesök, tipspromenad med lagom svåra frågor och fika förstås. Tre viktiga kriterier för en lyckad Barnens bokens dag. Och precis så var det på stadsbiblioteket i Linköping på onsdagen.

Tsunamikatastrofen blir Malmöteater

Kultur Diplomaten och författaren Andreas Normans upplevelser av tsunamikatastrofen i Sydostasien 2004 blir teater på Malmö stadsteater i höst, rapporterar Sveriges Radios "Kulturnytt".(TT)

Warhol-original funna på diskett

Kultur Flera digitala originalverk av Andy Warhol har hittats på disketter på Andy Warhol-museet i Pittsburgh. Konstnären skapade bilderna 1985 när han fick en Amiga-dator från Commodore, rapporterar Sky News.(TT)

Dans bland skulpturerna

Kultur Trots att hon har verkat i konstvärlden i mer än 40 år är Berit Lindfeldt lite av en doldis. Det vill Liljevalchs konsthall råda bot på. I en stor utställning visas hennes verk och som extra draghjälp har dansaren Virpi Pahkinen tillkallats.

Lahiri njuter som fri främling

Kultur En sorgsen ton stiger upp ur Jhumpa Lahiris senaste roman. Som så många gånger tidigare skildrar hon migrationens komplikationer. Privat njuter hon av att för första gången vara främling på riktigt.

Daniel Adams-Ray på sommarturné

Nöje Daniel Adams-Ray ger sig ut på en stor turné genom Sverige i sommar. Totalt blir det 14 spelningar med premiär i Borås den 23 maj och final på Gröna Lund i Stockholm den 11 september.(TT)

After Shave till humorfestival

Nöje After Shave, Electric Banana Band och Greg Poehler. Den blandningen står årets upplaga av Lunds humorfestival för och byter samtidigt namn till Lund Comedy Festival. Årets festival äger rum 27-30 augusti.(TT)

CLICK@4182301,12