Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraOnsdag 16 april, Namnsdag: Patrik, Patricia
Laddar...

Gunnar Hoffstens orkester kliver av jazzscenen

Efter över 60 år har den välkända Linköpingsorkestern slutat att ta några uppdrag. Den sista officiella spelningen ägde rum på studentpuben Flamman i höstas. Men grundaren musicerar varje dag och komponerar fortfarande.

83-årige Gunnar Hoffsten startade orkestern 1946 tillsammans med bland andra Hans Fromholtz. Bara ett år senare stod de på det legendariska dansstället Nalen i Stockholm och tog emot Nalens orkesterpris.

Enligt Gunnar Hoffsten skulle orkestern ha spelat på Den stora svängfesten på Forumteatern i Linköping för någon månad sedan, men då avböjde de. Framför allt är det Hoffstens och orkesterns egna krav på hur musiken ska låta som ledde fram till beslutet.

Glöden kvar

- Vi har hållit på så länge, och vi måste orka öva. Man kan inte hålla på hur länge som helst. Glöden har vi kanske, men vi är gamla. Vi är inte så många kvar längre, säger Hoffsten till Corren.

Hur ser du på jazzen i dag?

- Den ändrar sig, det är andra stilar i dag. Storbandsjazzen, till exempel, har nog ingen chans att bli vad den var förr. Och i dag är det mycket stränginstrument, förr var det mera blås.

Ingen sprit hos Topsy

Spelningen på Flamman i oktober var förmodligen orkesterns sista officiella framträdande. Då fanns bland andra Ragnar Engström och Hans Fromholtz i ensemblen. Den senare har varit med från början. Han minns spelningarna på Nalen och danspalatsets vd Gustaf "Topsy" Lindblom, den stränge nöjesprofilen som tidigare varit framgångsrik friidrottare med OS-guld i Stockholm 1912.

- Han var otroligt sträng, framför allt med alkoholen. Det fick inte förekomma! Vi spelade på Nalen så ofta att vi fanns med på en lista över deras vanligaste musikattraktioner, tillsammans med bland annat Putte Wickmans orkester, säger Hans Fromholtz.

- Nalen var ju ett dansställe, men jag minns att vi gjorde lite av en succé. Det hände att folk stannade upp, för att bara stå och spisa, fortsätter han.

Orkestern gjorde ett uppehåll på 1970-talet och återuppstod i tv-programmet Café Norrköping som Gunnar Hoffsten Revival.Att de nu slutar uppträda betyder inte att medlemmarna lägger ner instrumenten.

- Åh, nej. Jag spelar varje dag på min flygel. Jag lärde mig att spela piano av min mor, och trumpet av min far. Det är mina två huvudinstrument som har följt mig, säger Gunnar Hoffsten.

Valsen slog i USA

Dessa följeslagare har tagit honom till åtskilliga platser jorden runt.

Och som så många andra kända artister har han också en speciell låt på stjärnhimlen. Gunnar Hoffstens och Tryggve Arnessons vals "Utan dej" från 1952 blev en hit i USA. Den lär ha sålt nära en miljon skivor. Senast spelades den in av Björn Skifs på skivan "Decennier" 2005.

Innan vi avslutar vårt samtal kan Gunnar Hoffstens hustru Marianne inte hålla sig:

- Han har skrivit en låt, förstår du. Och den är riktigt bra. Det är en ballad. Vi ska spela in den på band och kanske skicka den till en textförfattare.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Livekarusellens finalister är klara

Nöje Acid Carrots tog den sista platsen och därmed är alla åtta finalister i årets Livekarusell spikade.

Akademien prisar Anna-Clara Tidholm

Kultur Svenska Akademien har beslutat att barnboksförfattaren och illustratören Anna-Clara Tidholm får Schullströmska priset för 2014. Priset på 100 000 kronor delas ut vartannat år.(TT)

Stieg Larsson-vinsten minskar

Kultur Vinsten i bolaget Moggliden AB, som förvaltar Stieg Larssons arv, fortsätter att minska. Bolagets revisor Gunnar Liljedahl säger till DN att nedgången beror på att försäljningen av "Millennium"-trilogin faller.(TT)

Stor förväntan inför Cannesbesked

Nöje Klockan 11 på torsdagen presenteras filmerna som tävlar om Guldpalmen på festivalen i Cannes i maj. Till samma klockslag har Filminstitutet utlyst en presskonferens i Stockholm för att berätta "en glad nyhet".(TT)

AC/DC dementerar pensionsrykte

Nöje De senaste dagarna har det ryktats om att det australiska rockbandet AC/DC ska lägga av på grund av gitarristen Malcom Youngs vacklande hälsa. I en intervju med Telegraph förnekar nu sångaren Brian Johnson uppgifterna.(TT)

Carling vill vinna för barnens skull

Nöje Trots blandad kritik från juryn och rubriker om bråk med danspartnern har Gunhild Carling hittills inte hängt löst i "Let's dance". Nu har hon siktet inställt på vinst.

Skarpt läge när Lotta & GW jagar

Nöje Spår, spillning och döda djur. I på SVT:s nysatsning "På jakt med Lotta och Leif" lär sig Lotta Lundgren jaga med Leif GW Persson som nestor.

Carola i "Så mycket bättre"

Nöje Carola Häggkvist är klar för årets upplaga av "Så mycket bättre". Det bekräftade TV4 på onsdagsförmiddagen. Hon är därmed den fjärde klara deltagaren. Sedan tidigare är Ola Salo, Orup och Amanda Jenssen klara.(TT)

Sharon Stone i actionkomedi

Nöje Sharon Stone är klar för den kommande actionkomedin "American ultra", skriver New York Post. Sedan tidigare är bland andra Jesse Eisenberg och Kristen Stewart klara för filmen. "American ultra" får premiär 2015.(TT)

CLICK@4182301,12