Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraOnsdag 23 april, Namnsdag: Georg, Göran
Dundertåget.
Laddar...

Hellacopters efter Hellacopters

Efter 14 år av rock’n’roll lägger Hellacopters av. Just nu befinner de sig på avskedsturné, och den 21 oktober säger de hejdå till Linköpingspubliken på ett utsålt Platens bar. Men för bandmedlemmarna väntar andra projekt. Vi har kollat upp vad Hellacoptersfansen ska hålla utkik efter.

Gitarristen Robert "Strängen" Dahlqvist har händerna fulla. Soloprojektet Thunder Express ska få en motsvarighet på svenska och nästa år släpper han en skiva ihop med Josephine Forsman i Sahara Hotnights.

Just nu tycker han att det känns både befriande och vemodigt att lägga Hellacopters på hyllan.

- Jag har varit med i Hellacopters i tio år och under den tiden har bandet präglat mitt liv. När jag vaknar tänker jag på bandet, när jag somnar tänker jag på bandet. Det ska bli lite skönt att släppa det. Så även om det givetvis känns sorgligt och vemodigt är det ändå rätt skönt, säger han.

Efter avskedsturnén med Hellacopters fortsätter bandmedlemmarna med sina övriga band. De har inga planer på yrkesmässiga samarbeten i varandras projekt. Fast man vet ju aldrig.

- Om ett par månader eller något år kommer man säkert att sakna varandra. Då kanske man involveras lite i varandras projekt. Men inte som Hellacopters, säger Robert Dahlqvist.

Själv har han sedan några år tillbaka soloprojekten Thunder Express och Dundertåget tillsammans med bandmedlemmarna Robert Pehrsson, Jens Lagergren och Jesper Karlsson.

Ångest i rösten

När han blir ombedd att beskriva musiken får han nästan ångest i rösten.

- Jag vet faktiskt inte. Jag tycker det är så svårt att beskriva. Det är väl rockmusik.

Klassisk rock?

- Det är så tråkigt att säga klassisk rock men det är ju det. Det är mer tillbakalutat än Hellacopters, det är inte samma drag.

Influenser då?

- Jag gillar Stones, Humble pie, Faces. Sedan har jag inte sån sångröst som de sångarna har men jag gillar den musiken. Tidiga Fleetwood Mac influerar mig också. Innan de blev pop och fortfarande var bluesbaserat, säger Robert Dahlqvist.

Sjunga på svenska

Just nu satsar de på Dundertåget som är Thunder Express fast på svenska. I början av nästa år släpps plattan som fortfarande är odöpt.

- Vi har tagit sex låtar från senaste Thunder-plattan "Republic disgrace", de jag tycker är bäst, och så har jag skrivit fyra nya låtar. Det känns roligt och det är lättare att sjunga på svenska, säger han.

Utöver Thunder Express och Dundertåget har Robert Dahlqvist precis börjat spela in en skiva tillsammans med bland andra Anders Ljung (Space Age Baby Jane) och Josephine Forsman (trummis i Sahara Hotnights) under namnet Casablanca. Skivan släpps i början av nästa år.

- Det blir någon slags rock eller hårdrock. Jag vet inte. Hårdrock.

Det är mer hårdrock än rock?

- Ja, det är mer W.A.S.P. än Rolling Stones.

Karin Larsson

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Studentkörer sjunger ut i Tartu

Kultur I morgon startar den nionde Nordiska studentsångarstämman, som i år arrangeras i Estland. Körer från Linköping och Norrköping är på väg dit.

Özz Nûjen blir två herrars tjänare

Kultur Özz Nûjen går från ståupp till commedia dell'arte i höst. Den 6 september gör han entré i Carlo Goldonis pjäs "Två herrars tjänare" på Uppsala stadsteater.(TT)

Sara Danius i Dramatens styrelse

Kultur Författaren och litteraturprofessorn Sara Danius valdes in som ledamot i Kungliga Dramatiska Teatern AB:s styrelse vid det statliga bolagets årsstämma på onsdagen. Hon efterträder Lotta Lotass.(TT)

Anoushka Shankar till gitarrfestival

Kultur Den brittiska sitarspelaren och kompositören Anoushka Shankar, dotter till Ravi Shankar, inviger årets upplaga av Uppsala internationella gitarrfestival. Gitarrfestivalen äger rum den 8-12 oktober.(TT)

Grafikens hus öppnar för flytt

Kultur Ekonomin får stor betydelse för lokaliseringen av ett framtida Grafikens hus. Ett ny placering i Mariefred vore logisk, men är inte självklar, enligt vd Nina Beckmann.

Rushdie hyllar García Márquez

Kultur "Han var den störste av oss alla". Så skriver Salman Rushdie i New York Times om sin avlidne kollega, den colombianske författaren Gabriel García Márquez.(TT)

Bieber i blåsväder efter Japanbesök

Nöje Justin Bieber har hamnat i blåsväder efter att han under ett besök i Japan besökt en shintohelgedom där bland annat militära ledare i andra världskriget hedras. Nu ber Bieber om ursäkt på Instagram.(TT)

En dotter för Drew Barrymore

Nöje Drew Barrymore har blivit mamma för andra gången. Hennes talesperson säger till People att Barrymore och hennes man Will Kopelman blev föräldrar till dottern Frankie på tisdagen och att hela familjen mår bra.(TT)

The National ställer in i Ryssland

Nöje Det amerikanska rockbandet The National ställer in sina planerade konserter i Moskva och Sankt Petersburg i Ryssland samt i Kiev i Ukraina. På Facebook skriver bandet att orsaken är de politiska oroligheterna.(TT)

CLICK@4813316,12