Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraLördag 19 april, Namnsdag: Olaus, Ola
Dundertåget.
Laddar...

Hellacopters efter Hellacopters

Efter 14 år av rock’n’roll lägger Hellacopters av. Just nu befinner de sig på avskedsturné, och den 21 oktober säger de hejdå till Linköpingspubliken på ett utsålt Platens bar. Men för bandmedlemmarna väntar andra projekt. Vi har kollat upp vad Hellacoptersfansen ska hålla utkik efter.

Gitarristen Robert "Strängen" Dahlqvist har händerna fulla. Soloprojektet Thunder Express ska få en motsvarighet på svenska och nästa år släpper han en skiva ihop med Josephine Forsman i Sahara Hotnights.

Just nu tycker han att det känns både befriande och vemodigt att lägga Hellacopters på hyllan.

- Jag har varit med i Hellacopters i tio år och under den tiden har bandet präglat mitt liv. När jag vaknar tänker jag på bandet, när jag somnar tänker jag på bandet. Det ska bli lite skönt att släppa det. Så även om det givetvis känns sorgligt och vemodigt är det ändå rätt skönt, säger han.

Efter avskedsturnén med Hellacopters fortsätter bandmedlemmarna med sina övriga band. De har inga planer på yrkesmässiga samarbeten i varandras projekt. Fast man vet ju aldrig.

- Om ett par månader eller något år kommer man säkert att sakna varandra. Då kanske man involveras lite i varandras projekt. Men inte som Hellacopters, säger Robert Dahlqvist.

Själv har han sedan några år tillbaka soloprojekten Thunder Express och Dundertåget tillsammans med bandmedlemmarna Robert Pehrsson, Jens Lagergren och Jesper Karlsson.

Ångest i rösten

När han blir ombedd att beskriva musiken får han nästan ångest i rösten.

- Jag vet faktiskt inte. Jag tycker det är så svårt att beskriva. Det är väl rockmusik.

Klassisk rock?

- Det är så tråkigt att säga klassisk rock men det är ju det. Det är mer tillbakalutat än Hellacopters, det är inte samma drag.

Influenser då?

- Jag gillar Stones, Humble pie, Faces. Sedan har jag inte sån sångröst som de sångarna har men jag gillar den musiken. Tidiga Fleetwood Mac influerar mig också. Innan de blev pop och fortfarande var bluesbaserat, säger Robert Dahlqvist.

Sjunga på svenska

Just nu satsar de på Dundertåget som är Thunder Express fast på svenska. I början av nästa år släpps plattan som fortfarande är odöpt.

- Vi har tagit sex låtar från senaste Thunder-plattan "Republic disgrace", de jag tycker är bäst, och så har jag skrivit fyra nya låtar. Det känns roligt och det är lättare att sjunga på svenska, säger han.

Utöver Thunder Express och Dundertåget har Robert Dahlqvist precis börjat spela in en skiva tillsammans med bland andra Anders Ljung (Space Age Baby Jane) och Josephine Forsman (trummis i Sahara Hotnights) under namnet Casablanca. Skivan släpps i början av nästa år.

- Det blir någon slags rock eller hårdrock. Jag vet inte. Hårdrock.

Det är mer hårdrock än rock?

- Ja, det är mer W.A.S.P. än Rolling Stones.

Karin Larsson

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Obama vill inte kasta ut Bieber

Nöje Över en kvarts miljon amerikaner vill kasta ut den kanadensiske popstjärnan Justin Bieber från USA. Men president Barack Obama tänker inte överväga förslaget som samlat så många underskrifter på Vita husets sajt.(TT)

Landssorg för García Márquez

Kultur Colombias president Juan Manuel Santos har utlyst tre dagars landssorg efter litteraturpristagaren Gabriel García Márquez död.

Topplistorna: Jill Johnson ny etta

Nöje Jill Johnson rusar upp hela 34 platser till toppositionen på albumlistan sedan musiken från hennes tv-serie "Jills veranda" nu blivit tillgänglig på skiva. Tidigare har musiken bara funnits digitalt.

Systrarna Kronlöf bryter tabun i ny serie

Nöje Sex, kroppsvätskor och politik. Systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf driver hejdlöst med det mesta i SVT-serien "Full Patte"-Man kan inte göra samhällssatir som är slätstruken, säger Bianca Kronlöf.

"Tre vise män" snackar konst i Passagen

Nöje "Samtidskonsten – tre vise män på spaning" heter den lite skämtsamma titeln på en samtalskväll i Konsthallen Passagen tisdag 22/4.

García Márquez död

Kultur Nobelpristagaren Gabriel García Márquez har avlidit, 87 år gammal. Den colombianske författaren, som avled i Mexico City, tilldelades Nobelpriset i litteratur 1982.

Cheo Feliciano är död

Kultur Den puertoricanske salsa- och bolerosångaren och kompositören Cheo Feliciano, är död, uppger lokala medier. Han avled på torsdagen i en bilolycka, 78 år gammal.(TT)

Nya uttryck för ÖFK:s spelare

Kultur "Uttryck er! ", brukar deras brittiske tränare skrika. När fotbollsspelarna i Östersunds FK tillsammans ger ut en bok är syftet inget annat än att vinna fler matcher i Superettan.

Bråk om "Kapten Klänning"-pjäs

Kultur Cristina Gottfridsson har skrivit manus till "Fallet Kapten Klänning". Nu sågar hon den färdiga pjäsen, som spelas på Uppsala stadsteater. I ett öppet brev skriver hon att det inte är "den pjäs som jag har skrivit".(TT)

CLICK@4813316,12