Lust och allvar på bokmässa för de små

Linköpings bokmässa Tellus har fått en avknoppare i Lilla Tellus, där yngre barns läsande står i centrum. För arrangörerna är det ett uppdrag i demokratins tjänst.

Arrangörerna bakom bokmässan Tellus, Johan Hagesund och Jan Holmbom, testar i år ett nytt koncept, med en barnboksfestival. Fredag 29 november är det dags.

Arrangörerna bakom bokmässan Tellus, Johan Hagesund och Jan Holmbom, testar i år ett nytt koncept, med en barnboksfestival. Fredag 29 november är det dags.

Foto: Daniel Erlandsson

Kultur2019-11-25 09:00

Johan Hagesund och Jan Holmbom har en längre tid haft tanken på en bokfestival för de yngre. Ett skäl är konkret: redan på torsdagen möblerar man om inne i Linköpings stadsbibliotek för att rymma lördagens stora mässa, Tellus. Så varför inte passa på att utnyttja ytan också på fredagen?

Sagt och gjort. På fredag 29 november slår Lilla Tellus upp portarna. Johan Anderblad, ”Bolibompa-Johan”, är ett tidigare presenterat namn. Jan Holmbom lyfter fram Lisen Adbåge från Sya och hennes bok ”Dom som bestämmer”, en berättelse om vem som tar plats och syns – och vem som inte gör det.

– En jätteviktig bok, förskolorna vittnar om att barnen sträcker på sig och är alldeles tysta när de lyssnar. Det är jättekul att hon kommer hit, säger Jan Holmbom.

Annica Hedin är ett annat namn arrangörerna nämner. Hon berättar om sin bok ”Berit älskar russin”.

En bokfestival handlar förstås om att ha roligt och skapa möten. Men man hoppas också locka pedagoger som ska få möjlighet att lära sig nya saker.

Därutöver talar sig Holmbom och Hagesund varma för den demokratiska aspekten av att göra böcker och läsning tillgängliga.

– Forskning visar att det spelar stor roll för ordförrådet om man blir läst för. Det är viktigt att fånga upp barn som inte blir lästa för hemma, då faller det på förskolan att barn blir exponerade för böcker och läsning, säger Johan Hagesund.

– Och så är det så roligt att läsa för barn!, fyller Jan Holmbom i. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!