Helena kan fÄ fint pris pÄ jaktgala

Natten till lördagen var de uppe till halv tre, Helena och Thomas och hundarna. Ett skadeskjutet vildsvin mÄste spÄras upp och skjutas. Vildsvinet vÀnde och sprang över taxen Asta.

Helena Fredriksson och Asta, taxen som var med pÄ eftersök i natt.

Helena Fredriksson och Asta, taxen som var med pÄ eftersök i natt.

Foto: Susanne Hasselqvist

Boxholms kommun2019-10-17 20:30

– Hon blev nog mest överraskad dĂ€r i mörkret, sĂ€ger Helena Fredriksson, inte skadad. Vi slĂ€ppte den andra hunden som stĂ€ller grisen genom att springa runt den. Och till sist lyckades vi.

Natten till lördagen var det Helenas man som sköt vildsvinet, men det kunde ha varit Helena. Numera har hon nĂ€mligen jĂ€garexamen sjĂ€lv. 

I sommar har hon skjutit totalt tolv vildsvin. Till Jaktgalan 2019 Ă€r hon nominerad i kategorin Ӂrets nya jĂ€gare”.

– Jag har alltid varit intresserad av jakt, djur och natur, sĂ€ger Helena som egentligen Ă€r lĂ€rare och undervisar i matte, no och engelska i VĂ€stra Harg.

– Men jag har aldrig velat skjuta djur. Framför allt var jag rĂ€dd för att jag inte skulle kunna.

Helena Ă€r uppvĂ€xt med djur, har tre hundar och en hĂ€st och följer med sin man pĂ„ jakt och pĂ„ eftersök efter skadade djur. Nu bestĂ€mde hon sig för att bli viltspĂ„rdomare. Deras uppgift Ă€r att döma tĂ€vlingar dĂ€r hundar visar sin förmĂ„ga att spĂ„ra trafikskadade och skadeskjutna djur. 

– Det krĂ€ver mycket trĂ€ning sĂ„ att man sĂ€kert vet att hunden klarar sin uppgift. Eftersök sker ofta i svĂ„ra förhĂ„llanden. Det Ă€r mörkt, fullt med vildsvin runt omkring och tĂ€ta granplanteringar och kĂ€rr att ta sig fram genom.

För att bli viltspÄrdomare krÀvs jÀgarexamen. Det var nÀr hon tog den som hon upptÀckte att hon kunde skjuta.

– DĂ„ tĂ€nkte jag att vildsvin kan jag skjuta eftersom det behövs. De Ă€r för mĂ„nga.

Att skjuta vildsvin Àr en utmaning. De Àr nattaktiva djur och mycket skygga.

– Jag har ett mörkersikte sĂ„ jag ser dem ordentligt. Det blev fritt att anvĂ€nda i Ă„r och det Ă€r jĂ€ttebra. Skyttet blir mycket sĂ€krare nĂ€r man ser ordentligt, sjĂ€lvklart.

SÀkerheten Àr mycket viktig för Helena.

– Det ska den vara vid all jakt, det finns inget utrymme för osĂ€kerhet.

I sommar har Helena tillbringat sÀkert minst 40 nÀtter i ett jakttorn, stilla och mycket tyst. Hon sÄg vildsvin varenda natt, berÀttar hon, men det gÄr inte alltid att skjuta.

– Nej, antingen blev djuren skrĂ€mda av nĂ„got, eller sĂ„ var det svĂ„rt att skjuta.

Fem personer tĂ€vlar om titeln "Årets nya jĂ€gare" pĂ„ Jaktgalan som hĂ„lls 23 november. Andra kategorier som ska belönas Ă€r bland annat Årets jĂ€gare, Årets eldsjĂ€l och Årets jakthund. Galan Ă€r ett samarbete mellan tidningen Allt om jakt & vapen och Svenska jĂ€gareförbundet.

Juryns motivering

Hon tog jÀgarexamen vÄren 2019 efter att ha Äkt pÄ varenda hagelstig i Gyttorp cup inom rimligt avstÄnd. Samma vecka som hon tog examen sköt hon sitt första vildsvin pÄ Ätel vilket fick intresset att ta fart. Sedan dess har hon under sommaren skjutit 9 vildsvin till pÄ skyddsjakt i spannmÄl och nu Àr det fullt fokus pÄ vilka kulstigar hon ska gÄ, parallellt med jakten. Hon har tagit steget frÄn en icke-jÀgare till en jaktidiot pÄ bara en sÀsong

Karta: Boxholm
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!