Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraMåndag 21 april, Namnsdag: Anneli, Annika

I rymden kan ingen höra dig böga

I förra veckan stod det där med hbt-frågor på dagordningen i FN. Någon påstod att det var dumt att homosexuella torteras, mördas och diskrimineras och det var ju så klart att slå in öppna dörrar - vem skriver inte under på det, liksom? Eller...?

Nej, så var det ju inte. Någon sa att det var dumt att homosexuella torteras, mördas och diskrimineras och då valde en stor del av de närvarande ambassadörerna att lämna salen i protest. Inte mot våldet utan mot att detta "lössläppta beteende" över huvud taget togs upp som en fråga i FN.

För det är ju så att det fortfarande i stora delar av världen är mer accepterat att slå någon av samma kön i huvudet med en yxa än att pussa den på munnen. I vissa länder (till exempel Sveriges bästisland Saudiarabien) är det belagt med dödsstraff bara att heta Christer Björkman.

Men det görs små framsteg på de mest otippade av ställen! I den på många sätt homofoba tv- och dataspelsbranschen har en uppluckring av heteronormen börjat bryta sig in. I spelet "Mass effect", som recenseras längre fram i denna tidning, kan man böga helt fritt utan att det görs nåt väsen av det. Familjebildarspelet "Sims" började med könsneutrala äktenskap och fri adoption redan för flera år sen.

Den riktiga skrällen kom dock härom månaden, när spelföretaget Bioware i sitt nya onlinespel "Star Wars: The old republic" gjorde det möjligt för huvudpersonerna att vara ihop med sina virtuella följeslagare, oavsett kön. Att en så genomamerikansk, konservativ institution (där det mest suspekta i filmerna väl är den lite tabubelagda syskonkärleken mellan Luke och Leia) skulle gå i bräschen på detta sätt är otippat men mycket glädjande.

Tycker jag alltså. I det stora demokratiska landet i väst går människorna så klart man ur huse i sin upprördhet. Familjerättsorganisationerna anställer folk på heltid till att lobba bort detta fruktansvärda övergrepp mot deras barn. Ska Star Wars av alla komma och tvinga över barnen till den mörka sidan?

För så är det ju. Barnen blir ju ögonblickligen gay om de råkar få se två rymdgubbar hångla. På samma sätt som de börjar klä sig i brunmurriga capar och hugga varandra med lysrör av att se Obi-Wan Kenobi göra det. Men då är det ingen som stormar ut ur salongen.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Fakta

Veckans lista:

Tre stereotypa tecken som gett C-3PO gayrykte:

1. Han talar med ljus röst och brittisk accent.

2. Han är täckt i guld.

3. Han är en ängslig dramaqueen.

Festa med Kent – varför inte?

Fredagskrönikan Det räckte inte med ett eget vin, Kent startar också en egen musikfest. Veckans nyhet om att rockbandet trotsar festivaldöden och ...

Har bäst före passerat?

Fredagskrönikan Okej, mellon är slut och som med allt som pågår under en lång tid kan det lätt bli för mycket av det goda. Tävlingen engagerar, upprör och underhåller – ibland, i år inte så ofta.

Snopparna regerar än

Fredagskrönikan För två år sedan gjorde min företrädare och kollega Erik Wallsten en statistisk sammanställning över hur konsertvåren i Linköping såg ut. En siffra stod definitivt ut.

Fusket sipprar in överallt

Fredagskrönikan Söndagens OS-avslut kom i moll när dopningsskandalen kring hockeyspelaren Nicklas Bäckström rullades upp.

CLICK@5966159,12