Så skrämmande bra – hur kunde vi missa det?

"Kvällens utbud hade mer hål än riksväg 56 mellan Katrineholm och Stora Sundby, men inget var så skrämmande bra i klass med Scarlet. Hur kunde vi missa det?" skriver Mats Willner om kvällen i Eskilstuna.

"Det är möjligt Scarlet bakade en hopplös tårta till någons födelsedagskalas tillsammans med Carina Berg, men hela numret var en fest och tog oss till en annan nivå", skriver Mats Willner.

"Det är möjligt Scarlet bakade en hopplös tårta till någons födelsedagskalas tillsammans med Carina Berg, men hela numret var en fest och tog oss till en annan nivå", skriver Mats Willner.

Foto: Jessica Gow/TT

Krönika2024-02-25 08:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pulsen dunkar, känslan är levande och showen sprakar... Melodifestivalen 2024 lyfte med ett nummer vi inte sett på 20 år och låten, den här låten, tar oss alla till en nivå utanför allt annat.

Jag älskar det.

Välkommen till framtiden.

Scarlet.

"Cirkus X".

Jag satt där, på en ensam rad i Eskilstuna dagarna före lördagens sändning, och kunde aldrig släppa den där röda ballongen en i SVT-gänget kom ut på scenen och satte fast vid gungan före låten. Så kom tonerna, så kom de svepande maskarna och så blåste bidraget oss alla ut från arenan, som aldrig kan hämta sig från det här. Det spelar ingen roll om stadens stolthet Guif värvar och ställer kraftpaketet och Norrköpingssonen Jesper Nielsen på alla linjer du kan hitta, när en helt annan cirkus fångar dig.

"Cirkus X".

Kvällens utbud hade mer hål än riksväg 56 under de 33 kilometerna mellan Katrineholm och Stora Sundby, men inget var så skrämmande bra i klass med Scarlet. Hur kunde vi missa det? Hur kunde vi inte skicka det i särklass vassaste numret till finalen på musikens Nationalarena i Solna? Det är möjligt Scarlet bakade en hopplös tårta till någons födelsedagskalas tillsammans med Carina Berg, men hela numret var en fest och tog oss till en annan nivå.

En annan nivå?

Ja.

VI kan alltid fundera över magiska ögonblick i den här eviga musikaliska historien och mängden av låtar. Vi har ju vunnit hela Europa en och annan gång med Abba, Carola, Herreys, Charlotte Nilsson, Måns Zelmerlöv och Loreen, som var och en har sina högklassiga nummer och fångat oss alla, men här och nu, de sista 30 sekunderna av "Cirkus X", är klass och stannar tiden. Det får Smash into Pieces, som så enkelt vann Malmö den första kvällen med "Heroes are calling", att bli en skugga på den här resan. Scarlet var förband åt gruppen på en turné 2022, men ikväll är de stjärnorna.

De två, Scarlet och Thirsty, delar födelsedag just den 13 december och hur mycket otur den siffran än må ha i sin historia och i sina texter tog paret ett intressant kliv in i framtiden. Det blir en liten omväg till final via Karlstad och finalkvalet, men ingen annan show i vår la-la-land är i närheten av det här. Jag längtar till Solna, Friends Arena och en skräckfylld afton tillsammans med de två och en kvartett av otäcka masker. 

Den kan faktiskt vinna allt – om den bara får chansen.

Ska vi ens snudda vid tanken gör vi klokt i att låta den vara blågul i Eurovision i Malmö i början maj.

Grattis, säkra Danny Saucedo och ödmjuka Dotter, till era biljetter till Solna. Det var skrivet i stjärnorna, när de två med historiens längsta låttitlar tillsammans i "Happy that you found me" och It´s not easy to write a love song" svepte genom arenan i Eskilstuna. Danny har aldrig missat en final och Dotter, vars nummer onekligen kastade oss tillbaka ett år och Loreens "Tattoo", lyckades skaka av sig halsbesvären och levererade på bästa sätt.

Det har, till sist, hänt något med årets Melodifestival, där låtarna med någon form av refräng-SM inte alls fångar publiken och blir utslagna vecka efter vecka.  Den här kvällen blev fartfyllda (nåja) "30 km/h" med Lia Larsson och Lasse Stefanz "En sång om sommaren" medvetna om det.

Jag trodde nog Dansbandssverige skulle backa upp Olle Jönsson och kompani, men det blåser, som sagt, andra vindar nu.