LISTA: Fem riktigt bra barn- och ungdomsböcker 2023

Correns kritiker Emelie Ljungberg har listat fem riktigt bra barn- och ungdomsböcker som gavs ut under 2023. Vi har även sammanställt en lista på böcker att ha koll på under 2024. Samtliga titlar har koppling till Östergötland.

Tvillingsystrarna Emma och Lisen Adbåge från Sya har illustrerat "Alla är barn" med text av Britta Persson.

Tvillingsystrarna Emma och Lisen Adbåge från Sya har illustrerat "Alla är barn" med text av Britta Persson.

Foto: Richard Gustafsson/Fredrik Sandberg

Linköping2024-01-14 20:00

Alla är barn av Britta Persson och Emma & Lisen Adbåge (3-6 år)

Ibland dyker det upp poesi som barn och vuxna kan mötas i. Det som började med Halsen rapar, hjärtat slår - rim för 0-100 år och fortsatte med Folk: främlingar och vänner- nån du kanske känner! fick 2023 en tredje fristående uppföljare i Alla är barn. Eller en andra beroende på hur man ser det. De två senare är trions gemensamma verk där dikterna tonsatts och finns som album. Denna gång är det Britta Persson som skriver medan Emma och Lisen Adbåge illustrerar. Det är teman med stor spännvidd, från existentiella undringar till ett nattligt möte mellan en igelkott och en robotgräsklippare. Befriande konkret och alltid med ett konsekvent barnperspektiv. Systrarna Adbåges bildvärldar har en egen dramaturgi som både förstärker och fördjupar Britta Perssons texter. Ibland går det att ana blinkningar till konstnärer som Marie Louise Ekman och Hilma af Klint och kanske är det just sådana referenser, som anspelar både på det abstrakta och det vardagsabsurda, som ringar in den här bokens väsen. 

undefined
Tvillingsystrarna Emma och Lisen Adbåge från Sya har illustrerat "Alla är barn" med text av Britta Persson.

Sköldpadda och jag av Marit Törnqvist (3-6 år)

Dagen innan en pojke ska fylla fem år ber han sin farfar berätta historien om ”Sköldpaddan” igen. Den som av misstag smög sig ner i en väska i landet där farfar föddes och följde med till det nya. Genom att låta färgerna variera stämningsläget gestaltar Marit Törnqvist i bild när farfar berättar om bandet mellan honom och det ovanliga husdjuret som följt honom överallt. Till en början blir pojken och sköldpaddan mötta med nyfikenhet för att snart mötas av fördömande blickar. Så kommer dagen då pojken, som nu blivit en man, förstår att deras vänskap inte längre skyddar mot ensamheten. De fantastiska illustrationerna tillsammans med ett stramt textberättande låter läsaren utforska universella teman som tillhörighet och kärlek. Marit Törnqvist, som även är känd för att ha illustrerat Astrid Lindgrens berättelser, visar här att hon vet hur man utnyttjar potentialen i såväl bild som text.

undefined
Marit Törnqvist, bosatt i Ödeshög och Amsterdam, har skrivit och illustrerat "Sköldpadda och jag".

Mystiska skolan: Julspöket av Katarina Genar (6-9 år)

Julspöket är den trettonde fristående boken i Katarina Genars och Alexander Janssons lättlästa serie för den som nyss knäckt läskoden. Det vankas jul på skolan och inför lucia har vaktmästaren har ställt in en julgran och klätt den med pepparkakor. Vaktis höjer ett varnande finger mot barnen och säger att de inte får röra pepparkakorna. Sally, som är något år äldre än de övriga barnen trissar upp stämningen med att säga att om pepparkakorna går sönder så kommer julspöket och tar med sig den skyldige. Sammantaget blir det en julberättelse som ihop med Alexander Janssons kraftfulla illustrationer, måleri blandat med digital teknik, kastar ett spöklikt skimmer över traditionerna och slutar med en oväntad vändning.

undefined
Linköpingsbon Katarina Genar har tillsammans med Alexander Janssons släppt den 13:e boken i deras serie med lättlästa böcker.

Farsan och jag av Sanna Hedin (alla åldrar)

Sanna Hedin växte upp i Norrland, men flyttade söderut som vuxen. Hennes debut Farsan och jag är en bok av allålderskaraktär. Berättarjaget skildrar en husvagnssemester med en excentrisk pappa som tar dem till outforskade platser runtom i Norrland. På många sätt liknar boken ett fotoalbum. Med hjälp av collageteknik där foton och illustrationer varvas med korta, underfundiga texter får läsaren uppleva stort som smått, viktigt som oviktigt. Genom att helt utelämna människor i boken låter Hedin miljöerna stå i fokus vilket ger plats åt läsaren att själv utforska och tolka handlingen. 

undefined
Norrlänningen men numera Linköpingsbon Sanna Hedins debutbok "Farsan och jag" släpptes i slutet av 2023.

Ringens makt-trilogin av Ewa Christina Johansson (9-12 år)

Allt Iris vill är att få följa med på klassresa till London men hennes mamma som är arkeolog har inte råd. För att kunna betala resan stjäl Iris en guldring från en arkeologisk utgrävning utan sin mammas vetskap. Ringen visar sig bära på en tusenårig förbannelse och snart börjar mardrömslika saker hända.

Ewa Christina Johansson har många års erfarenhet av att skriva fantasy och skräck för unga. Den här lättlästa trilogin, som har inslag av nordisk mytologi, är utmärkt läsning att sätta i händerna på läsovilliga mellanstadiebarn. Det är välskrivet, fantasieggande och mycket spännande.

undefined
Linköpingsbon Ewa Christina Johansson har skrivit mängder med böcker. Nu kommer hennes trilogi "Ringens makt".

Emelie Ljungberg är bibliotekarie och frilansjournalist och har recenserat barn- och ungdomslitteratur sedan 2007.

Kommer under 2024

Barn- och ungdomsböcker att hålla koll på 2024! 

Varför skrattar kusinen? av Kristina Murray Brodin och Bettina Johansson (januari)

Berättelser från Valleby: Den hemliga nyckeln av Martin Widmark och Helena Willis (februari)

Godnattstund med Marcus av Marcus Granstedt och Bettina Johansson (mars)

Det förlorade hjärtat av Lowe Aspviken (april) 

Spökviskaren av Ingelin Angerborn (maj/juni)

Jag vill ha en hund av Kalle Dixelius och Emma Ganslandt (maj).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!