"Det finns saker vi inte rår på"

Oförutsägbara händelser i skogsmiljöer som de flesta av oss inte ens skymtar genom bilrutorna. Så beskriver Sievert Sjöberg sin senaste bok.

På lördag klockan 13–15 har Sievert Sjöberg bokrelease på Galleri Sander.

På lördag klockan 13–15 har Sievert Sjöberg bokrelease på Galleri Sander.

Foto: Privat

Linköpings kommun2019-09-12 08:00

– Vissa tycker att natur är natur. Men jag tror på den besjälade naturen där det finns en stämning och energi, säger Sievert Sjöberg som sedan 2006 skrivit fyra böcker. På lördag är det bokrelease på galleri Sander för hans senaste berättelsesamling "Landsbygdsmysterier". Som namnet antyder utspelar sig boken i de djupa skogarna.

– Även skogen har industrialiserats. Det värsta jag vet är skogsmaskiner som förstör en upptrampad stig. Virkesskogar är själlösa. Det är i gammelskogar det händer. 

Boken består av 18 berättelser som kretsar kring dramatiska händelser som huvudkaraktären – ofta både ensam och säregen – inte kan hantera.

– Jag fascineras av outsiders. Det går inte att få dem att rätta in sig i ledet. De anammar livet på sitt egna sätt. 

Själv bor Sievert Sjöberg i centrum, men han åker gärna ut till sin barndoms skogar utanför Rimforsa. Här, i Kinda kommun, får han sin inspiration.

– Jag gillar att vara där och kan landa var som helst i skogen. Det är en spännande plats. Skogen har hängt med människan så länge. 

För Sievert, som tidigare arbetat som polis och i dag skriver konstrecensioner, är skrivandet en förlustaffär. Nya boken trycks i 200 exemplar.

– Det är limited edition denna gång, haha! Belöningen är själva skrivandet. Jag brukar skriva en timme om förmiddagen, sedan protesterar kroppen. Att skriva, och få texten att hålla ihop, känns meningsfullt på ett sätt som är svårt att förklara.

Karta: Galleri Sander
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!