Kyrkan säljer församlingshemmen

Kyrkans ekonomi försämras och det är dyrt att underhålla alla hus. Tre församlingshem ska säljas i Folkungabygdens pastorat, och det kan bli fler.

Folkungabygdens pastorat vill sälja tre församlingshem.

Folkungabygdens pastorat vill sälja tre församlingshem.

Foto: Jörgen Auer

Mjölby kommun2019-11-04 11:00

– Framtiden ser mörkare ut för kyrkans ekonomi, säger Tony Daging som är fastighetschef i Folkungabygdens pastorat. I ett första skede ska jag föreslå tre objekt som lämpar sig till försäljning.

Han vill inte säga vilka tre objekt som kan bli aktuella innan beslut har tagits, och det är flera faktorer som ska vägas in i det beslutet. Diskussionen är inte heller ny, det finns redan en utredning gjord.

– Vi tittar på användningsgraden av de olika församlingshemmen, säger Tony Daging. Behoven av dem är en viktig faktor, vi kan inte ha lokaler som står mer eller mindre oanvända.

Andra viktiga faktorer är församlingshemmens skick. Behov av stora framtida renoveringar innebär kostnader som man vill undvika. Underhållsskulden kommer att öka dramatiskt om inte mer resurser skapas.Driftskostnaderna vägs också in i bilden, liksom läget.

– Om flera användbara lokaler finns i närheten, så har det betydelse, konstaterar Tony Daging. 

På en del ställen finns lokaler för församlingsverksamhet inrymda i kyrkan, med kök, samlingssalar, toaletter och liknande, som i Blåvik, Åsbo och Ekeby exempelvis. På andra ställen saknas det.

I vår räknar kyrkorådet med att ha ett beslutsförslag färdigt, grundat på församlingsrådens åsikter, statistiken över användning, underhållsbehov och liknande. Det är kyrkofullmäktige som sedan beslutar om försäljning.

Folkungabygdens pastorat består av församlingarna Boxholm, Mjölby, Skänninge, Väderstad, Vifolka, Ödeshög och Östra Tollstad.

Färre medlemmar ger sämre ekonomi till kyrkan.
Färre medlemmar ger sämre ekonomi till kyrkan.
Karta: Folkungabygdens pastorat, expeditionen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!