Planen: Då får Norrköping en ny musikfestival

Nästa år startas Future Echoes – en ny showcasefestival i Norrköping. Ambitionen är hög: Omkring hundra band på femton spelställen.

En ny festival är på väg att hamna i Norrköping – Future Echoes.

En ny festival är på väg att hamna i Norrköping – Future Echoes.

Foto: Montage

Norrköping2020-07-16 11:44

Den 18–20 februari nästa år planeras första upplagan av Future Echoes, en internationell showcasefestival där nya band och artister får visa upp sig för musikbranschen. Men spelningarna är även öppna för allmänheten.

– Det ska bli en återkommande festival. Nu planerar vi för de första tre åren, säger Peter Åstedt på Discover Sensation.

Arrangören Discover Sensation har tidigare varit medarrangör för showcasefestivaler bland annat i Kanada, Schweiz och Rumänien. Future Echoes blir den första egna festivalen och branschkonferensen. Ett syfte är att stötta en återhämtning efter pandemin, blicka framåt och tänka nytt tillsammans. 

Till viss del kommer Future Echoes att påminna om festivalen Where's the music? som hölls i Norrköping 2015–2018.

– De gjorde mycket bra och vi har haft diskussioner med dem. Men vi vill utveckla showcasefestivalen med friare former. Corona har förändrat världen och vi ska arbeta mer digitalt för en större spridning, säger Peter Åstedt.

Men en risk är väl att vi inte vet hur pandemin utvecklas?

– Vi är fullt medvetna om riskerna. Men det tar ett tag att slå ihop en festival. Vi kan inte vänta, utan får ta en chansning. Men vi har satt datum om vi behöver flytta fram festivalen.

Hur många och hur stora band och artister finns i planerna?

– Det beror på restriktionerna. Kan vi ta in fler? Kan vi boka större akter? Gäller fortfarande 50 personer får vi antagligen flytta fram festivalen.

– Om allt går som det ska och coronasituationen mattas av siktar vi på hundra band och runt femton spelställen. Norrköping är perfekt med gångavstånd i stadskärnan.

Norrköping är Nordens enda officiella musikstad i det globala nätverket Unesco Creative Cities. Discover Sensation har också inlett ett samarbete med Unesco. En dialog förs även med Norrköpings kommun och Region Östergötland.

– Norrköping är värdstad. Det blir nästa steg om och hur ett samarbete kan se ut, säger Sandra Wall, näringslivsutvecklare i kommunen.

Vad betyder satsningen för Norrköping?

– Vi får tillbaka en återkommande och hållbar plattform för musikutveckling och musikindustri. Den lokala publiken får helt ny musik runt hörnet. Det är kul.

– Sedan har satsningen stor betydelse för våra lokala musikföretag och vårt musikliv. Festivalen har ett nyare format, där det lokala och regionala musiklivet får större plats. Det tycker vi som värdstad är bra.

Nästa år planeras Future Echoes i Norrköping, en showcasefestival där massor av nya band får chansen att visa upp sig för både musikindustrin och Norrköpingspubliken.
Nästa år planeras Future Echoes i Norrköping, en showcasefestival där massor av nya band får chansen att visa upp sig för både musikindustrin och Norrköpingspubliken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!