Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraFredag 18 april, Namnsdag: Valdemar, Volmar
"En pilgrims död" baseras på en trilogi av Leif GW Persson.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Laddar...

Palmemord utreds i "En pilgrims död"

"Call girl"-debatten, en dokumentärfilm och en serie vid jul. Olof Palme har dominerat i vinter. Och än är det inte slut. Den 13 januari är det nämligen premiär för serien "En pilgrims död" i SVT.

"En pilgrims död" är den nya miniserien om Palmemordet som baseras på Leif GW Perssons trilogi "Välfärdsstatens fall".

-Det är ett otroligt spännande material. Vare sig man vill eller inte bär man en relation till det som hände och att det inte är förklarat, säger Rolf Lassgård som spelar chefen för Rikskriminalpolisen Lars Martin Johansson.

Som polischef tar han upp en parallell utredning till Palmeutredningen och tillsätter en ny grupp strategiskt utvalda personer som ska hjälpa honom lösa mordgåtan. En av nyckelpersonerna i gruppen är polisen Jeanette Eriksson som spelas av Helena af Sandeberg.

-Det var en väldigt spännande och rolig roll. Det här är något som ligger i oss alla. Jag känner ingen som var ung på den tiden som inte vet var de var när Palme mördades, säger Helena af Sandeberg.

Viktig berättelse

Berättelserna om Palme har varit många och mordet på statsministern 1986 är en händelse som gått till historien. Och en berättelse värd att påminna om tycker skådespelarna.

-Det är viktigt att diskutera det här. Varför har det inte klarats upp? Och det känns otroligt skönt som skådespelare att vara med i produktioner som behandlar vår samtid, säger Helena af Sandeberg som själv minns Palmemordet som en del av sin barndom.

Hon poängterar också att serien är mer av en politisk thriller än en traditionell polisserie. Och det är första gången Helena af Sandeberg spelar polis till skillnad från Rolf Lassgård som är en veteran på området.

Skillnaden från de tidigare rollerna är enligt honom att det gick att skilja på karaktärerna och att de hade sina privata liv.

-Det här är mer en polis satt i ett politiskt sammanhang, som verkar i ett samhälle. Det handlar om hur poliskåren fungerar kontra Säpo. Och det finns demokratiska processer, säger Rolf Lassgård.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Landssorg för García Márquez

Kultur Colombias president Juan Manuel Santos har utlyst tre dagars landssorg efter litteraturpristagaren Gabriel García Márquez död.

Topplistorna: Jill Johnson ny etta

Nöje Jill Johnson rusar upp hela 34 platser till toppositionen på albumlistan sedan musiken från hennes tv-serie "Jills veranda" nu blivit tillgänglig på skiva. Tidigare har musiken bara funnits digitalt.

Systrarna Kronlöf bryter tabun i ny serie

Nöje Sex, kroppsvätskor och politik. Systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf driver hejdlöst med det mesta i SVT-serien "Full Patte"-Man kan inte göra samhällssatir som är slätstruken, säger Bianca Kronlöf.

"Tre vise män" snackar konst i Passagen

Nöje "Samtidskonsten – tre vise män på spaning" heter den lite skämtsamma titeln på en samtalskväll i Konsthallen Passagen tisdag 22/4.

García Márquez död

Kultur Nobelpristagaren Gabriel García Márquez har avlidit, 87 år gammal. Den colombianske författaren, som avled i Mexico City, tilldelades Nobelpriset i litteratur 1982.

Cheo Feliciano är död

Kultur Den puertoricanske salsa- och bolerosångaren och kompositören Cheo Feliciano, är död, uppger lokala medier. Han avled på torsdagen i en bilolycka, 78 år gammal.(TT)

Nya uttryck för ÖFK:s spelare

Kultur "Uttryck er! ", brukar deras brittiske tränare skrika. När fotbollsspelarna i Östersunds FK tillsammans ger ut en bok är syftet inget annat än att vinna fler matcher i Superettan.

Bråk om "Kapten Klänning"-pjäs

Kultur Cristina Gottfridsson har skrivit manus till "Fallet Kapten Klänning". Nu sågar hon den färdiga pjäsen, som spelas på Uppsala stadsteater. I ett öppet brev skriver hon att det inte är "den pjäs som jag har skrivit".(TT)

Flera dödade i oroligt östra Ukraina

Kultur Ukrainska nationalgardister öppnade eld när deras bas i östra Ukraina angreps i natt. Flera personer ska ha dödats.

CLICK@6273238,12