Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraOnsdag 23 april, Namnsdag: Georg, Göran
"En pilgrims död" baseras på en trilogi av Leif GW Persson.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Laddar...

Palmemord utreds i "En pilgrims död"

"Call girl"-debatten, en dokumentärfilm och en serie vid jul. Olof Palme har dominerat i vinter. Och än är det inte slut. Den 13 januari är det nämligen premiär för serien "En pilgrims död" i SVT.

"En pilgrims död" är den nya miniserien om Palmemordet som baseras på Leif GW Perssons trilogi "Välfärdsstatens fall".

-Det är ett otroligt spännande material. Vare sig man vill eller inte bär man en relation till det som hände och att det inte är förklarat, säger Rolf Lassgård som spelar chefen för Rikskriminalpolisen Lars Martin Johansson.

Som polischef tar han upp en parallell utredning till Palmeutredningen och tillsätter en ny grupp strategiskt utvalda personer som ska hjälpa honom lösa mordgåtan. En av nyckelpersonerna i gruppen är polisen Jeanette Eriksson som spelas av Helena af Sandeberg.

-Det var en väldigt spännande och rolig roll. Det här är något som ligger i oss alla. Jag känner ingen som var ung på den tiden som inte vet var de var när Palme mördades, säger Helena af Sandeberg.

Viktig berättelse

Berättelserna om Palme har varit många och mordet på statsministern 1986 är en händelse som gått till historien. Och en berättelse värd att påminna om tycker skådespelarna.

-Det är viktigt att diskutera det här. Varför har det inte klarats upp? Och det känns otroligt skönt som skådespelare att vara med i produktioner som behandlar vår samtid, säger Helena af Sandeberg som själv minns Palmemordet som en del av sin barndom.

Hon poängterar också att serien är mer av en politisk thriller än en traditionell polisserie. Och det är första gången Helena af Sandeberg spelar polis till skillnad från Rolf Lassgård som är en veteran på området.

Skillnaden från de tidigare rollerna är enligt honom att det gick att skilja på karaktärerna och att de hade sina privata liv.

-Det här är mer en polis satt i ett politiskt sammanhang, som verkar i ett samhälle. Det handlar om hur poliskåren fungerar kontra Säpo. Och det finns demokratiska processer, säger Rolf Lassgård.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Studentkörer sjunger ut i Tartu

Kultur I morgon startar den nionde Nordiska studentsångarstämman, som i år arrangeras i Estland. Körer från Linköping och Norrköping är på väg dit.

Poniatowska tog emot Cervantespriset

Kultur Den mexikanska författaren Elena Poniatowska tog på onsdagen emot det prestigefyllda Cervantespriset vid en ceremoni i Spanien. Cervantespriset anses vara det finaste litteraturpriset i den spanskspråkiga världen.(TT)

Özz Nûjen blir två herrars tjänare

Kultur Özz Nûjen går från ståupp till commedia dell'arte i höst. Den 6 september gör han entré i Carlo Goldonis pjäs "Två herrars tjänare" på Uppsala stadsteater.(TT)

Sara Danius i Dramatens styrelse

Kultur Författaren och litteraturprofessorn Sara Danius valdes in som ledamot i Kungliga Dramatiska Teatern AB:s styrelse vid det statliga bolagets årsstämma på onsdagen. Hon efterträder Lotta Lotass.(TT)

Anoushka Shankar till gitarrfestival

Kultur Den brittiska sitarspelaren och kompositören Anoushka Shankar, dotter till Ravi Shankar, inviger årets upplaga av Uppsala internationella gitarrfestival. Gitarrfestivalen äger rum den 8-12 oktober.(TT)

Grafikens hus öppnar för flytt

Kultur Ekonomin får stor betydelse för lokaliseringen av ett framtida Grafikens hus. Ett ny placering i Mariefred vore logisk, men är inte självklar, enligt vd Nina Beckmann.

Rushdie hyllar García Márquez

Kultur "Han var den störste av oss alla". Så skriver Salman Rushdie i New York Times om sin avlidne kollega, den colombianske författaren Gabriel García Márquez.(TT)

Plant: Led Zeppelin återförenas inte

Nöje Led Zeppelins beslut att göra nyutgåvor av sina album med nytt bonusmaterial har fått fansen att hoppas på en återförening. Robert Plant säger dock till BBC att chansen till en återförening på scen är "noll procent".(TT)

Lupita Nyong'o vackrast i världen

Nöje Skådespelerskan Lupita Nyong'o, som vann en Oscar för sin biroll i "12 years a slave", toppar Peoples årliga lista över världens vackraste kvinnor. "En jättestor komplimang", säger Nyong'o till tidningen.(TT)

CLICK@6273238,12