At The Gates vÀlte The Crypt

Inte sedan Ghost fyllde The Crypt 2015 har det varit lika packat och samma tĂ€ta stĂ€mning som pĂ„ lördagen nĂ€r dödsmetallpionjĂ€rerna At The Gates vĂ€lte den gamla anrika lokalen. En mĂ€sterlig uppvisning i hĂ„rd och vĂ€lspelad “Göteborgsdöds” frĂ„n ett band som funnit i snart 30 Ă„r.

At The Gates synts knappast till dÄ scenen var sÄ gott som mörklagd men de hördes desto mer.

At The Gates synts knappast till dÄ scenen var sÄ gott som mörklagd men de hördes desto mer.

Foto: Jerry PrĂŒtz

Recension2019-12-01 10:37
Det hĂ€r Ă€r en recension. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Konsert

At The Gates

Betyg: 5

The Crypt, Linköping 30/11

Kön strĂ€cker sig lĂ„ngt ner pĂ„ Ågatan frĂ„n ingĂ„ngen till The Crypt och det var lĂ€nge sedan jag var i en sĂ„dan vĂ€lfylld lokal. Men sĂ„ Ă€r det första gĂ„ngen som At The Gates spelar i Linköping. Detta trots att bandet funnits av och till i snart 30 Ă„r. Det hĂ€r var en sĂ„dan kvĂ€ll man kunde kĂ€nna förvĂ€ntningarna i luften som det brukar heta.  

ATG startades alltsĂ„ 1990 och fĂ„ band har betytt sĂ„ mycket för den moderna hĂ„rdrockens utveckling. Utan dem inget “Göteborgssound”, inget In Flames och inga brutala lĂ„tar med motorvĂ€gsbreda refrĂ€nger och knappt heller nĂ„got svenskt musikunder eller exportsuccĂ© heller för den delen.  

TyvĂ€rr verkar det som om The Crypt saknar ljusanlĂ€ggning vilket gör att man knappt ser sĂ„ngaren Tompa Lindbergs energiska utspel men man hör hans röst utmĂ€rkt nĂ€r de bjuder pĂ„ lĂ„tar som redan Ă€r moderna klassiker. Det Ă€r vĂ€lspelat med nĂ€stan kirurgisk exakthet och man lĂ€mnar inget till slumpen. Vill man beskriva ATG:s musik skulle man kunna slĂ„ till med “jazzrock i punktempo” för pĂ„ sin hĂ„ll Ă€r det hĂ€pnadsvĂ€ckande tvĂ€ra kast i musiken med udda taktarter i ett brutalt tempo. 

Det kan inte bli nĂ„got annat Ă€n ett toppbetyg till ATG:s första spelning i Linköping och med stilla förhoppningen att det inte dröjer trettio Ă„r innan det Ă€r hĂ€r igen.  

Karta: The Crypt