Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraOnsdag 16 april, Namnsdag: Patrik, Patricia
Hans Lindgren, skådespelare.
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Laddar...

Skådespelaren Hans Lindgren död

Skådespelaren Hans Lindgren har avlidit, 80 år gammal. Efter filmdebuten som tioåring i klassiska "Vårat gäng", 1942, hade hade han en karriär som sträckte sig i nästan 70 år, både på scen och film. Hans Lindgren var framförallt en av Sveriges mest anlitade röstskådespelare, mest känd som berättarrösten i filmen om tjuren Ferdinand som blivit en odödlig del i Kalle Ankas program på julafton i SVT.

Hans Lindgren var även rösten till Bernard i "Bernard & Bianca", ormen Kaa i "Djungelboken" och flera andra folkkära tecknade figurer.

Riksteatern var något av Hans Lindgrens andliga hem, för vilka han turnerade i olika omgångar från 1950-talet och framåt. På Stockholms privatteaterscener gjorde Hans Lindgren även stora roller i "I hetaste laget" och "Spanska flugan", samt i flera av Carl-Gustaf Lindstedts och Arne Källeruds produktioner.

Hans Lindgren avled på fredagen, uppger familjen för TT Spektra.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Barnens bokens dag – på riktigt

Kultur Inte mer än rätt, kan man tycka. När Barnens bokens dag firas på stadsbiblioteket för femte året har barnen själva fått vara med och planera.
– Vi har faktiskt fått bestämma nästan allt, intygar tioårige Samuel Tanzi.

Move Over vill bredda kulturutbudet

Kultur De är arrangörskollektivet som vill verka för ett mer jämlikt kulturutbud.
– Vi bokar sådant som är bra och inspirerande. Att det blir merparten kvinnor gör det inte nödvändigtvis till en tjejgrej eller betyder att vår agenda är feministisk, säger Madeleine Liedberg.

Livekarusellens finalister är klara

Nöje Acid Carrots tog den sista platsen och därmed är alla åtta finalister i årets Livekarusell spikade.

Akademien prisar Anna-Clara Tidholm

Kultur Svenska Akademien har beslutat att barnboksförfattaren och illustratören Anna-Clara Tidholm får Schullströmska priset för 2014. Priset på 100 000 kronor delas ut vartannat år.(TT)

Stieg Larsson-vinsten minskar

Kultur Vinsten i bolaget Moggliden AB, som förvaltar Stieg Larssons arv, fortsätter att minska. Bolagets revisor Gunnar Liljedahl säger till DN att nedgången beror på att försäljningen av "Millennium"-trilogin faller.(TT)

Jaden Smith i "Good lord bird"-film

Nöje I fjol gav den amerikanske författaren James McBride ut romanen "The good lord bird" som vann tunga National Book Award. Nu är det klart att boken ska filmatiseras med Jaden Smith och Liev Schreiber i huvudrollerna.(TT)

Wahlberg och McCarthy förlovade

Nöje Skådespelaren och före detta New Kids on the Block-medlemmen Donnie Wahlberg och tv-personligheten Jenny McCarthy har förlovat sig. Bröllopet äger rum i september.(TT)

En ny och "Så mycket bättre" Carola

Nöje Det tog fyra år för TV4 att övertyga Carola att vara med i "Så mycket bättre".Men nu är det klart.-Jag har tagit några lugnare år, men nu är det dags för akt två i min karriär, säger Carola till TT.

Stor förväntan inför Cannesbesked

Nöje Klockan 11 på torsdagen presenteras filmerna som tävlar om Guldpalmen på festivalen i Cannes i maj. Till samma klockslag har Filminstitutet utlyst en presskonferens i Stockholm för att berätta "en glad nyhet".(TT)

CLICK@6210904,12