Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraTorsdag 24 april, Namnsdag: Vega
Hans Lindgren, skådespelare.
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Laddar...

Skådespelaren Hans Lindgren död

Skådespelaren Hans Lindgren har avlidit, 80 år gammal. Efter filmdebuten som tioåring i klassiska "Vårat gäng", 1942, hade hade han en karriär som sträckte sig i nästan 70 år, både på scen och film. Hans Lindgren var framförallt en av Sveriges mest anlitade röstskådespelare, mest känd som berättarrösten i filmen om tjuren Ferdinand som blivit en odödlig del i Kalle Ankas program på julafton i SVT.

Hans Lindgren var även rösten till Bernard i "Bernard & Bianca", ormen Kaa i "Djungelboken" och flera andra folkkära tecknade figurer.

Riksteatern var något av Hans Lindgrens andliga hem, för vilka han turnerade i olika omgångar från 1950-talet och framåt. På Stockholms privatteaterscener gjorde Hans Lindgren även stora roller i "I hetaste laget" och "Spanska flugan", samt i flera av Carl-Gustaf Lindstedts och Arne Källeruds produktioner.

Hans Lindgren avled på fredagen, uppger familjen för TT Spektra.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Studentkörer sjunger ut i Tartu

Kultur I morgon startar den nionde Nordiska studentsångarstämman, som i år arrangeras i Estland. Körer från Linköping och Norrköping är på väg dit.

Poniatowska tog emot Cervantespriset

Kultur Den mexikanska författaren Elena Poniatowska tog på onsdagen emot det prestigefyllda Cervantespriset vid en ceremoni i Spanien. Cervantespriset anses vara det finaste litteraturpriset i den spanskspråkiga världen.(TT)

Özz Nûjen blir två herrars tjänare

Kultur Özz Nûjen går från ståupp till commedia dell'arte i höst. Den 6 september gör han entré i Carlo Goldonis pjäs "Två herrars tjänare" på Uppsala stadsteater.(TT)

Sara Danius i Dramatens styrelse

Kultur Författaren och litteraturprofessorn Sara Danius valdes in som ledamot i Kungliga Dramatiska Teatern AB:s styrelse vid det statliga bolagets årsstämma på onsdagen. Hon efterträder Lotta Lotass.(TT)

Anoushka Shankar till gitarrfestival

Kultur Den brittiska sitarspelaren och kompositören Anoushka Shankar, dotter till Ravi Shankar, inviger årets upplaga av Uppsala internationella gitarrfestival. Gitarrfestivalen äger rum den 8-12 oktober.(TT)

Grafikens hus öppnar för flytt

Kultur Ekonomin får stor betydelse för lokaliseringen av ett framtida Grafikens hus. Ett ny placering i Mariefred vore logisk, men är inte självklar, enligt vd Nina Beckmann.

Rushdie hyllar García Márquez

Kultur "Han var den störste av oss alla". Så skriver Salman Rushdie i New York Times om sin avlidne kollega, den colombianske författaren Gabriel García Márquez.(TT)

Plant: Led Zeppelin återförenas inte

Nöje Led Zeppelins beslut att göra nyutgåvor av sina album med nytt bonusmaterial har fått fansen att hoppas på en återförening. Robert Plant säger dock till BBC att chansen till en återförening på scen är "noll procent".(TT)

Lupita Nyong'o vackrast i världen

Nöje Skådespelerskan Lupita Nyong'o, som vann en Oscar för sin biroll i "12 years a slave", toppar Peoples årliga lista över världens vackraste kvinnor. "En jättestor komplimang", säger Nyong'o till tidningen.(TT)

CLICK@6210904,12