Babben om att vara julvärd: Väldigt udda

Trots att Barbro "Babben" Larsson har stor erfarenhet av att jobba med tv var det något helt annat att vara årets julvärd i SVT. –Det här är väldigt udda, säger hon.

Årets julvärd Babben Larsson. Arkivbild.

Årets julvärd Babben Larsson. Arkivbild.

Foto: Tim Aro/TT

Tv2022-12-24 22:26

Vid tretiden på eftermiddagen tände Babben Larsson det traditionsenliga ljuset, inför att Kalle Anka skulle sändas. Sedan blev det en lång dag i tv-rutan för Babben Larsson, som blev klar runt klockan nio på julaftonskvällen.

– Jag har nog inte riktigt hunnit landa i det, jag vill nog väldigt gärna titta lite efteråt på det vi har gjort och hur det blev, säger hon efter sändningen.

Sällskap för ensamma

Framför allt ville hon under julaftonen vara ett sällskap för dem som sitter själva.

– Det tycker jag nästan är den viktigaste uppgiften som man har som julvärd, att jag sitter här och pratar, jag är här, jag är på plats, jag är också själv här i studion för det mesta, säger Babben Larsson.

– Men sen ville jag prata lite, såklart, om hur vi firar julen.

Babben Larsson har jobbat med tv-produktioner i många år. Men julaftonens uppdrag skiljde sig mycket från det hon tidigare gjort, säger hon.

– Ofta när jag varit med annars på tv är jag antingen medverkande eller också är jag programledare och driver hela programmet från a till ö. Men här är man med och skapar en hel dag från a till ö, det är en stor skillnad för mig som värd, säger hon.

– Kul att prova på, och väldigt hedersamt att bli tillfrågad.

Nerver i schack

Och nerverna höll sig i schack under dagen.

– Jag har förberett mig så bra jag kan, jag har verkligen jobbat igenom mina texter och försökt att lära mig dem så mycket jag kan utantill för att vara lite fri och prata med tittarna. Det tycker jag fungerade väldigt bra, säger hon.

Babben Larsson väntar med julfirandet till juldagen, när hennes familj ska samlas på landet och dela ut julklappar. Resten av julaftonskvällen kommer att vara stillsam, enligt Babben Larsson.

– Jag ska ta mig hem härifrån i lugn och ro tänker jag, och sedan sätta mig och smälta det här lite.

Fakta: Babben Larsson

Ålder: 66 år.

Bor: Solna, född på Gotland.

Familj: Fästman, dotter, 30, bonusbarn.

Hobbyer: Matematik, lägga patiens på datorn, läsa, resa.

Bakgrund: Gick ut Teaterhögskolan 1980, men fick sitt stora genombrott som ståuppkomiker 1988 och medverkade i tv-programmet "Släng dig i brunnen".

Tio år senare slutade hon med ståuppkomiken och gjorde flera stora scenföreställningar, bland annat med humorgänget Rea samt med Lennie Norman och Adde Malmberg.

På senare år har Babben Larsson mest synts i tv, bland annat i "Parlamentet" och som programledare för populära "Bäst i test" och "1 mot Sverige".

Hon har tävlat två gånger i "På spåret" och fått Karamelodiktstipendiet samt Lisebergsapplåden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!