Din villa är inget jämfört med Östgötaslätten

För varje ny motorväg, bostadsområde och parkeringsplats som byggs - byggs delar av vår framtid bort.

Bild på ett rapsfält på Östgötaslätten.

Bild på ett rapsfält på Östgötaslätten.

Foto: Jeppe Gustafsson

Ledare2022-07-23 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunen beräknar att det kommer bo cirka 85 000 fler i Linköping 2060 än idag. Ungefär hälften av dem väntas flytta in i det som kommunen kallar ytterstaden, därför bedöms det att mellan 20 000 och 25 000 bostäder kommer byggas i ytterstaden de kommande fyrtio åren (Corren 22/7 2021).

Att det byggs fler bostäder har nog ingen missat, det känns ofta som att hela Linköping är en byggarbetsplats. I Ekängen till exempel planeras det för att 2000 nya bostäder ska börja byggas inom ett par år. Utöver bostadshusen ska även skolor, parker och ett centrum med mataffär byggas. "Som att bygga en mindre kommun", säger kommunalrådet och centerpartisten Muharrem Demirok (Corren 8/5 2022).

Självklart behöver människor någonstans att bo, men hur man än vänder och vrider på det kommer villor som byggs i Linköpingsområdet byggas på den bästa odlingsmarken i Sverige. Det handlar såklart om avvägningar, men är det verkligen så klokt att bygga bort den bästa jordbruksmarken vi har?

I debatten om öppna landskap dominerar ofta argumentet om att öppna landskap ska få finnas för att de är trevliga, men det handlar om mycket mer än så. Den svenska naturen är viktig för vår ekonomi, trygghet och framtid.

Jag pluggar nationalekonomi vid Lunds universitet. Där lär man sig räkna på om det är resurseffektivt för ett land att antingen producera eller importera en viss vara. Det är väldigt användbart eftersom en god utgångspunkt alltid är att göra det mesta av det man har. 

Förenklat är det ungefär såhär: länder med bra förutsättningar för att producera en specifik vara ska göra det och sedan exportera den varan till ett land med sämre förutsättningar. Med pengarna kan man sedan importera varor som inte kan skapas lika enkelt i det egna landet. På det här viset skapas alla varor på bästa möjliga sätt till lägsta möjliga pris, vilket är mycket resurseffektivt.

Sverige är bättre lämpat att odla till exempel potatis, raps och spannmål och baljväxter än många andra länder. På grund av goda förutsättningar är Sverige självförsörjande på spannmål och exporterar en miljon ton spannmål till Europeiska Unionen varje år. Det är gynnsamt för oss att odla den här typen av varor, det görs på Östgötaslätten.

Men det handlar om säkerhetspolitik också. Ponera att Sverige skadas av yttre makt. Vi kommer få varor från EU, men det är fortfarande klokt att kunna producera egen mat på längre sikt. Ingen vet hur lång tid det kan ta och mat är en färskvara. Detta är särskilt viktigt eftersom vi inte har i närheten av lika stora matlager som vi hade förr, varken på individ eller samhällelig nivå. Det skadar aldrig att vara förberedd. 

Men framför allt måste vi vara rädda om marken på grund av klimatet. I takt med att jordens medeltemperatur höjs blir det allt svårare att odla överhuvudtaget. Då behövs en kombination av tåligare grödor och jord som är så bördig att den klarar väderomväxlingar. Det gör Östgötaslätten. 

Enligt Boverket har Sverige en bostadsbrist motsvarande nästan 200 000 bostäder. Det betyder att många bostäder kommer behöva byggas på relativt kort tid, men det handlar även om att bygga smart. Det kan till exempel handla om att bygga på höjden, på mindre bördig mark men även luckra upp regelverket på bostadsmarknaden så att fler flyttar och inte sitter kvar i de villor som redan finns. 

Kommunen skriver att befintliga parker och stadsnära natur- och friluftsområden ska bevaras enligt förslaget. ”Parker som anläggs i nya stadsdelar ska vara minst ett hektar stora”. Men viktigare än att skapa nya naturområden är att bevara dem som redan finns. Vad ska vi äta när all åkermark är bebyggd med stadsplanerade parkområden, parkeringsplatser och lekparker?

Det som gjort mänskligheten så framgångsrik är just förmågan att använda naturen till vår fördel, men i den tillgången finns även ett ansvar. Att Linköping bygger ett par tusen nya bostäder kommer inte bli nådastöten för hela det svenska jordbruket, det kommer heller inte leda till en nationell hungersnöd, men det går inte att blunda för att Östgötaslätten är helt unik. 

Fler och fler hektar bebyggs. Det är bra att Sverige är ett land där vi kan bygga hus, det är trevligare så, men det öppnar också upp för eftertanke. Bit inte den hand som föder dig, Östgötaslätten är viktigare än så.