Polisen fÄr inte dribbla bort demonstrationsrÀtten

BrÀnnandet av en religiös skrift Àr inte hets mot folkgrupp. Vi ska inte Äterinföra hÀdelselagar.

Det protesterades mot Sverige och svensk yttrandefrihet i vintras. HĂ€r vid det svenska konsulatet i Istanbul.

Det protesterades mot Sverige och svensk yttrandefrihet i vintras. HĂ€r vid det svenska konsulatet i Istanbul.

Foto: Emrah Gurel

Ledare2023-06-16 05:00
Detta Àr en ledare. Correns ledarsida Àr borgerlig. Tidningen stÄr fri och obunden frÄn alla partier.

Efter Rasmus Paludans uppmĂ€rksammade koranbrĂ€nning utanför Turkiets ambassad i vintras har Polisen sagt nej till fler tillstĂ€llningar vid ambassader i Stockholm. Men nu har KammarrĂ€tten, likt FörvaltningsrĂ€tten tidigare, glĂ€djande nog underkĂ€nt polisbeslutet. 

Att inskrĂ€nka demonstrationsrĂ€tten med hĂ€nvisning till risk för ökat terrorhot mot Sverige strider alltsĂ„ mot lagen. Polisen kan bara vĂ€gra tillstĂ„nd till en allmĂ€n sammankomst om ordningen eller sĂ€kerheten vid sjĂ€lva sammankomsten, eller i den omedelbara omgivningen, inte anses kunna skyddas. 

Vad vore annars nĂ€sta steg, om demokratin ska stĂ„ tillbaka för allmĂ€nt osĂ€kert sĂ€kerhetslĂ€ge? Ett stopp för manifestationer mot Putin för att inte riskera ryskt anfall? 

Vid flera tillfĂ€llen sedan de sĂ„ kallade pĂ„skkravallerna har Polisen fĂ„tt baklĂ€xa efter att ha nekat demonstrationstillstĂ„nd. Nyligen kunde man i Dagens Nyheter lĂ€sa att förklaringen till att man bortser frĂ„n domstolarnas beslut, enligt tidningens kĂ€llor, Ă€r att "myndigheten kĂ€nner sig pressad frĂ„n muslimska grupper i samhĂ€llet och frĂ„n bĂ„de socialdemokratiska och borgerliga politiker" (20/5). 

Om Polisen av politiska hĂ€nsyn försöker dribbla bort en grundlagsskyddad rĂ€ttighet vore det skandal, och en vĂ€rre sĂ„dan om det skulle ha förekommit pĂ„tryckningar frĂ„n politiskt hĂ„ll. 

Man kan Ă„tminstone konstatera att det skett en förskjutning i den politiska debatten. 

I samband med pĂ„skkravallerna rasade moderatledaren Ulf Kristersson mot "kriminella gĂ€ng och ligister" som aldrig skulle fĂ„ "kvĂ€sa yttrandefriheten" (SvD, 27/4 2022). FrĂ„n och med i vintras, nĂ€r Natoprocessen sĂ„g ut att ta skada av manifestationer, har moderata influencers – som tidigare utrikesministern Carl Bildt och tidigare försvarsministern Mikael Odenberg – i stĂ€llet argumenterat för begrĂ€nsningar av koranbrĂ€nningar. Till och med Gunnar Hökmark har ifrĂ„gasatt försvaret av rĂ€tten att brĂ€nna Koranen (Expressen, 20/4). 

Aftonbladets Oisín Cantwell har apropÄ Polisens nekande av tillstÄnd pÄpekat att frÄgan kan hamna hos Högsta förvaltningsdomstolen (29/5). Den nya domen frÄn KammarrÀtten kan mycket riktigt överklagas. Cantwell hÀvdar vidare att frÄgan "Àr lÄngt ifrÄn sÄ enkel som delar av kommentariatet vill fÄ det att framstÄ som".

Men frĂ„gan om rĂ€tten att hĂ€da Ă€r visst "enkel". KoranbrĂ€nning ska tillĂ„tas pĂ„ samma sĂ€tt som BibelbrĂ€nning. BrĂ€nnandet av en religiös skrift Ă€r i sig inte hets mot folkgrupp. Vi varken har eller bör Ă„terinföra hĂ€delselagar. 

Den som viker sig för vÄld och hot har snart inte mycket till yttrandefrihet kvar.

Sakine Madon Àr politisk chefredaktör pÄ Upsala Nya Tidning.